Stavitel skladů ProLogis loni v ČR výrazně zvýšil pronájmy

17.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. února (ČTK) - Stavitel skladů ProLogis v roce 2010 pronajal v logistických centrech v Česku kolem 257.000 metrů čtverečních. Meziročně je to víc než dvojnásobek. Čísla dnes představila firma na tiskové konferenci. Další hospodářské výsledky nesdělila.

Z loni pronajatých skladů se 162.400 metrů čtverečních týkalo zcela nových smluv. Na dalších 94.700 čtverečních metrů ProLogis obnovil smlouvy u již stávajících nájemců. Obsazenost tuzemských skladů ProLogisu se v roce 2010 zvýšila na 85 procent. Na tuzemském trhu má firma 605.000 metrů čtverečních skladů a dalších průmyslových ploch.

Podíl developera na pronájmech logistických center dokončených v roce 2010 se na českém trhu podle poradenské společnosti CB Richard Ellis zvýšil přibližně na 30 procent. Mezi největší konkurenty ProLogisu v Česku patří například společnosti CTP Invest nebo VGP.

"V roce 2010 bylo strategií ProLogisu zaměřit se na spokojenost zákazníků, snižování neobsazenosti v českém portfoliu, vyhledávání příležitostí na výstavbu build-to-suit projektů a zhodnocování našich pozemků," řekl ředitel firmy pro Česko a Slovensko Mario Sander.

Výstavba formou build-to-suit znamená stavbu na míru pro konkrétního nájemce. ProLogis takto aktuálně v Praze-Jirnech připravuje stavbu hal pro provozovatele hypermarketů Globus. Bude to první zahájená stavba ProLogisu ve střední a východní Evropě od vypuknutí hospodářské krize. "Spekulativní výstavba skladů bez předem zajištěných nájemců zcela vymizela," uvedl analytik Filip Kozák ze CB Richard Ellis.

V letošním roce se chce ProLogis zaměřit na pronájem zbývajících volných skladů a na prodlužování smluv se stávajícími zákazníky. "Naším cílem bude také vyhledávání nových obchodních příležitostí a další zhodnocování našich pozemků," poznamenal Sander.

ProLogis je globálně podnikající firma s kořeny v USA. Vlastní a spravuje kolem 40 milionů čtverečních metrů průmyslových ploch v Severní Americe, Evropě a v Asii. V Česku má sklady například u Prahy v Jirnech a Úžici nebo v Ostravě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK