Pražská burza mírně posílila, nejvíc akcie Erste Bank

17.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. února (ČTK) - Pražská burza dopoledne navázala na předchozí seanci a mírně vzrostla, nejvíce opět Erste Group Bank. Hlavní index PX byl po 11:00 silnější o 0,10 procenta na 1251,4 bodu. Nedaří se Komerční bance, těžařské firmě NWR a největší ztrátu mají akcie developerské společnosti ECM, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Pavol Mokoš z Patria.cz uvedl, že pozitivní nálada na pražskou burzu přichází ze zámoří, kde hlavní indexy zavřely na nových maximech za posledních 32 měsíců.

Akcie Erste Bank, které podle Mokoše rostou pátým dnem v řadě při pokračujícím pozitivním sentimentu v západoevropském sektoru, si dopoledne připsaly 1,25 procenta na 957,80 koruny.

Akcie Komerční banky, které v předchozí seanci po oznámených výsledcích loňského roku, uzavíraly slabší o 3,2 procenta na 4229 korunách, od rána oslabily o dalších 0,47 procenta na 4209 korun. Výsledky KB přitom splnily očekávání ekonomů.

Miroslav Veselý z Fio banky upozornil, že analytici Goldman Sachs snížili cílovou cenu pro KB na 4631 Kč ze 4642 Kč, při nezměněném doporučení "neutral".

Při minimálním zájmu obchodníků zatím nejvíce klesly cenné papíry developerské firmy ECM, a to o 4,15 procenta na 82,66 koruny. Akcie NWR si podle Mokoše připisují již třetí pokles za sebou, a to o 1,17 procenta na 270,80 koruny.

"Vývoj na evropských trzích nabízí již třetím dnem v řadě stejný obrázek, když si těžební společnosti vybírají oddechový čas. Cena ročního kontraktu na termální uhlí s dodávkou v Antverpách však poslední týden maže nedávné ztráty, když mírně roste již třetím dnem v řadě na 118,25 USD/t a připisuje si pátý růst během posledních šesti obchodních dní," dodal Mokoš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK