V Dukovanech začne o víkendu odstávka bloku, potrvá 33 dní

17.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 17. února (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku začne v neděli letošní první plánovaná odstávka jednoho bloku. Reaktor se kvůli výměně části paliva a revizím zařízení zastaví na 33 dní, sdělil dnes ČTK mluvčí elektrárny Petr Spilka. Zbývající tři ze čtyř dukovanských atomových bloků budou v plném provozu.

Odstávka se bude týkat bloku číslo tři. V neděli u něj budou postupně odstaveny obě turbíny. "Po vychlazení a demontáži víka reaktoru bude vyměněna jedna pětina paliva z 349 palivových a regulačních kazet za čerstvé," přiblížil mluvčí další postup.

Během odstávky se zároveň budou kontrolovat výrobní a bezpečnostní zařízení. Uskuteční se také další část modernizace systémů kontroly a řízení. Tyto investice jsou dlouhodobé. Na všech čtyřech dukovanských reaktorových blocích se postupně budou provádět až do roku 2016, doplnil Spilka.

Dlouhodobá modernizace se týká i dalších zařízení elektrárny, díky tomu stoupá i výkon dukovanských bloků. Z původních 440 megawattů (MW) se všechny dostanou na 500 MW. V roce 2013 bude mít celá elektrárna místo původních 1760 MW instalován výkon 2000 MW, jaký má mladší Temelín. Výkon 500 MW už mají dva bloky, včetně nyní odstavovaného bloku číslo tři.

Dukovanská elektrárna byla i loni největším domácím zdrojem elektřiny. Do sítě dodala 14,176 terawatthodin (TWh) proudu, zatímco mladší atomová elektrárna v Temelíně vyprodukovala 13,82 TWh. V tomto roce se v Dukovanech plánuje výroba 14,322 TWh elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK