Zisk zajišťovny Swiss Re loni stoupl o 74 procent

17.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 17. února (ČTK) - Druhé největší zajišťovně na světě Swiss Re stoupl loni čistý zisk o 74 procent na 863 milionů USD (15,5 miliardy Kč), což byla nejvyšší hodnota od roku 2007. Výsledky však kvůli nákladným povodním a bouřím zaostaly za odhady analytiků.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters v průměru očekávali zisk až 1,2 miliardy USD. Swiss Re předloni během finanční krize získala od amerického investora Warrena Buffetta a jeho společnosti Berkshire Hathaway úvěr tři miliardy švýcarských franků (56,2 miliardy Kč). Úvěr předčasně splatila, musela však zaplatit i nákladné úroky, což se rovněž podepsalo na zhoršení zisku.

Celkové příjmy z pojistného se loni snížily o 13,3 procenta na 19,65 miliardy USD. Čisté investiční příjmy klesly o 15,3 procenta na 5,42 miliardy USD.

Zajišťovna přebírá část pojistných rizik pojišťoven, je tedy pojišťovnou pojišťoven. Systém se tak díky rozložení rizik může vypořádat i s rozsáhlými ztrátami.

Swiss Re dodala, že rok 2011 pro ni začal velmi úspěšně, protože vzrostla poptávka po produktech na míru od velkých klientů a zvýšila se poptávka po pojištění.

Swiss Re současně oznámila, že plánuje vytvoření nové firemní struktury pod nově vzniklou holdingovou firmou. Cílem těchto změn je větší zaměření na klienty, zlepšení transparentnosti a zodpovědnosti a zvýšení flexibility.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK