Nvidia zvýšila čtvrtletní čistý zisk ze 131 na 172 milionů dolarů

17.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 17. února (ČTK) - Výrobce čipů Nvidia v posledním čtvrtletí svého fiskálního roku zvýšil čistý zisk na 172 milionů dolarů (zhruba tři miliardy Kč). Ve stejném čtvrtletí do konce ledna před rokem podnik vydělal 131 milionů USD. Nvidia, která proslula vývojem a výrobou vysoce výkonných grafických karet oceňovaných hráči videoher, představila výsledky v noci na dnešek.

Čtvrtletí tržby podniku meziročně klesly o 9,8 procenta na 886 milionů dolarů, analytici předpokládali za čtvrté čtvrtletí lepší tržby. Nvidia ale přišla proti očekávání s lepším odhadem budoucích výsledků díky tomu, že se letos zrychluje nárůst prodeje jejích vyspělých procesorů pro chytré mobilní telefony a počítačové tablety.

Nvidia předpokládá, že se jí v nynějším prvním čtvrtletí zvýší tržby o šest až osm procent na 940 až 957 milionů dolarů. Ekonomové uváděli odhad 889 milionů USD. Nvidia v předpovědi počítá s nárůstem prodeje nového čipu Tegra 2, který se objeví v mobilních telefonech od společností Motorola, LG Electronics a Dell.

Nvidia byla roky silná jen v grafice videoher, nyní ale své technologie uplatňuje na trhu s mobilní technikou a našla uznání na Wall Street. Od začátku letošního roku její akcie vzrostly o více než 50 procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK