Objem přímých zahraničních investic v Číně dál prudce roste

17.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 17. února (ČTK) - Objem přímých zahraničních investic v Číně v lednu meziročně vzrostl o 23,4 procenta na deset miliard dolarů (asi 180 miliard Kč). Z toho sektor služeb, který je v Číně stále ještě v plenkách a jehož význam rychle narůstá, přilákal investice za 4,69 miliardy dolarů (více než 84 miliard Kč). To je podle tamního ministerstva obchodů o 31,8 procenta více než před rokem.

"Vzhledem k tomu, že Čína pokračuje v ekonomických reformách, příliv přímých zahraničních investic se bude v sektoru služeb do budoucna určitě zvyšovat ještě rychleji," řekl mluvčí ministerstva Jao Ťien. Zahraniční investice se začaly citelněji zvyšovat po roce 2001, kdy Čína vstoupila do Světové obchodní organizace (WTO). Během krize jejich objem prudce klesl a nyní se zotavuje.

Loni Čína přilákala přímé zahraniční investice v objemu 105,7 miliardy dolarů (asi 1,9 bilionu Kč), z toho jen v prosinci to bylo v objemu 14 miliard dolarů. To byl nový rekord. Mluvčí ministerstva řekl, že Čína bude nové investice v budoucnu patrně lákat i ve formě fúzí a akvizic, které se na celkovém objemu přímých zahraničních investic nyní podílejí jen asi ze tří procent.

"V nadcházejících letech budou investice prostřednictvím fúzí a akvizic tvořit stále větší podíl na celkovém objemu přímých zahraničních investic, které budou do Číny proudit," řekl podle agentury Reuters mluvčí. Mohlo by podle něj postupně jít až o šest nebo sedm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK