ÚOHS: ČOI porušila zákon v tendru na analýzy vzorků benzinu

17.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 17. února (ČTK) - Česká obchodní inspekce (ČOI) porušila zákon o veřejných zakázkách v osmdesátimilionovém tendru na analýzy vzorků benzinu odebraných u čerpacích stanic. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil zadání zakázky. Rozhodnutí není pravomocné, odvolal se proti němu jeden z uchazečů. ČTK to řekl místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký.

"Zadavatel nedodržel zásadu zákazu diskriminace a současně dostatečným způsobem nevymezil předmět veřejné zakázky, čímž mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," řekl ČTK Rudolecký. Z důvodu závažnosti zjištěných porušení zákona ÚOHS zadání zakázky zrušil. Přestože není rozhodnutí pravomocné, nemůže ČOI pokračovat v zadávání tendru. Brání jí v tom předběžné opatření ÚOHS.

Vítěz tendru by měl po čtyři roky za zhruba 80 milionů korun dodávat obchodní inspekci analýzy kvality pohonných hmot prodávaných u čerpacích stanic. Jak dříve uvedla televize Nova šetření inicioval Ústav paliv a maziv (ÚPV), který jako jediný účastník vyhrál první výběrové řízení. To však ČOI zrušila a ÚPV další tendr považuje za nezákonný.

ČOI dříve pro Novu uvedla, že tendr se koná v souladu se zákonem. Výběrové řízení za desítky milionů korun prý navíc řídí renomovaná advokátní kancelář.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK