Pololetní zisk majitele Becherovky stoupl o osm procent

17.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 17. února (ČTK) - Základní provozní zisk francouzského výrobce alkoholických nápojů Pernod-Ricard v prvním pololetí vzrostl o osm procent na 1,21 miliardy eur (29,4 miliardy Kč) a jeho tržby stouply o sedm procent. Majitel české likérky Jan Becher - Karlovarská Becherovka a druhý největší prodejce lihovin na světě za britskou Diageo dnes také zvýšil odhad zisku pro celý finanční rok do konce června.

Výrobce koňaku Martell, whisky Chivas Regal nebo vodky Absolut uvedl, že ekonomická situace ve světě se ve druhé polovině roku 2010 zlepšila. Firma zaznamenala nejsilnější růst na asijských trzích, zejména v Číně a Indii. Její tržby na rozvíjejících se trzích světa vzrostly po přepočtu na srovnatelný meziroční základ o 16 procent.

"Takovýto silný výkon nám umožňuje upravit náš odhad očištěného růstu zisku z nepřerušených činností pro celý finanční rok 2010/11 k blízkosti sedmi procent," uvedl generální ředitel společnosti Pierre Pringuet. Až dosud firma pro finanční rok předpokládal růst ziskovosti v blízkosti šesti procent.

Výsledky firmy dopadly podle očekávání, což její akcie i přes zlepšený výhled oslabilo o téměř čtyři procenta. Z valné části však šlo o vybírání zisků z pětiměsíčního růstu, díky němuž Pernod Ricard překonal výkon evropského oborového indexu akcií výrobců potravin a nápojů o 12 procentních bodů.

Výsledky Pernod-Ricard překonaly výkon hlavního konkurenta Diageo. Britská společnost minulý týden oznámila, že za pololetí její provozní zisk stoupl o čtyři procenta a očištěné tržby o dvě procenta. Výsledky Diageo nedostály očekávání a firma počítá pro finanční rok do června s růstem ziskovosti jen kolem dvou procent.

Likérku Jan Becher - Karlovarská Becherovka ovládá Pernod-Ricard od roku 1998. Hrubý zisk Becherovky za poslední finanční rok do června 2010 klesl o 112 milionů na 179 milionů Kč. Tržby firmy vzrostly o 6,3 procenta na 1,4 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK