GfK: Pokles tuzemského trhu s technickým zbožím se loni zpomalil

17.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. února (ČTK) - Pokles tuzemského trhu s technickým zbožím, mezi které patří i spotřební elektronika, se loni zpomalil. Zatímco v roce 2009 jeho hodnota klesla meziročně o osm procent na 70,3 miliardy Kč, tak loni se snížila o necelá tři procenta na 68,4 miliardy korun. Vyplývá to ze zprávy GfK Temax Czech Republic, podle které největší pokles loni vykázala spotřební elektronika a telekomunikační přístroje. Naopak nárůst prodeje byl zaznamenán u informačních technologií a malých domácích spotřebičů.

Zdeněk Bárta ze společnosti GfK Retail and Technology dnes ČTK sdělil, že loňský pokles trhu s technickým zbožím o necelá tři procenta způsobila zejména slabší poptávka v první polovině roku. "Celkový obrat v posledním čtvrtletí byl na stejné úrovni jako před rokem," uvedl.

Nejvýrazněji loni klesl tuzemský trh se spotřební elektronikou, a to o 11,3 procenta. Mírně se snížil pouze prodej plochých televizorů, které jsou pro tuto kategorii technického zboží klíčové, u ostatních produktových skupin byl však meziroční pokles dvouciferný.

Meziroční pokles o 4,2 procenta loni vykázal i tuzemský trh s velkými domácími spotřebiči. Sektor telekomunikací zaznamenal pokles o 11 procent a kategorie kancelářské a výpočetní techniky o 8,1 procenta. U fotografických přístrojů odborníci zaznamenali snížení hodnoty trhu o 3,4 procenta.

Trh s malými domácí spotřebiči se loni podle údajů GfK Retail and Technology zvýšil meziročně o 0,8 procenta a dařilo se také informačním technologiím, které meziročně vzrostly o 9,4 procenta.

Prodejci spotřební elektroniky už předloni na svých tržbách naplno pocítili hospodářskou krizi, kvůli které Češi od závěru roku 2008 méně nakupovali. Ceny spotřební elektroniky zároveň klesaly, takže aby obchodníci vykázali stejné tržby jako o rok dříve, museli prodat více zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK