Kejval: Akcionáři Sazky dostali návrh na změnu stanov

17.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. února (ČTK) - Akcionáři společnosti Sazka dnes na schůzce s jejím představenstvem dostali návrh na změnu stanov loterijní firmy. ČTK to po jednání řekl místopředseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval. Dodal, že podrobnosti o navrhovaných změnách nebyly akcionářům sděleny a mnohastránkový materiál si proto musí prostudovat. Sazka je v insolvenčním řízení, jehož návrh podal podnikatel Radovan Vítek přesně před měsícem.

"Dostali jsme návrh stanov (Sazky), který si máme prostudovat. Návrh má zhruba 50 stránek. Vedení Sazky tvrdilo, že je to nabídka od akcionářů a nebylo nám schopné k tomu (změnám stanov) nic říct. Podstatu nám vůbec neřekli," uvedl Kejval.

Akcionáři Sazky dnes měli být podle serveru iHNed seznámeni s novým návrhem, který by pro ně znamenal, že ztratí v loterijní firmě většinu. Do hry se prý nečekaně vrátila varianta, podle níž by investoři přímo navýšili základní jmění v Sazce a tím v loterijní firmě získali 51procentní podíl. "V oficiální části jsme se nic takového nedozvěděli," řekl k tomu Kejval. Základní jmění Sazky činí 1,4 miliardy korun.

Sazka již dříve oznámila, že přijme pomoc od společností Penta a E-Invest. Firmy kvůli tomu uzavřely smlouvu o strategickém partnerství a mají poskytnout Sazce tolik peněz, kolik je třeba k odvrácení insolvence. Sportovní svazy, které Sazku vlastní, dostanou podle dohody od Penty s E-Investem půjčku, investoři na oplátku získají podíl na zisku Sazky.

Podnikatel Vítek skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun. Vlastní také zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů. Společnost KKCG podnikatele Karla Komárka přihlásila pohledávku 409 milionů Kč po splatnosti.

Podle serveru iHNed se KKCG podařilo koupit od Royal Bank of Scotland další balík dluhopisů Sazky. Vítek a Komárek tak nyní disponují podle zdrojů z finančních kruhů nadpoloviční většinou dluhopisů a mohou prosadit jejich okamžité zesplatnění. V takovém případě by Sazka musela ihned sehnat na záchranu před insolvencí přibližně osm miliard korun, napsal server.

Podle iHNed dohodu Sazky s Pentou a E-Investem ohrožuje rovněž Sdružení sportovních svazů ČR, jeden z menšinových akcionářů Sazky. Pokud by totiž za investici Penty a E-Investu ve výši dvou miliard korun měl většinový vlastník Sazky ČSTV ručit svými akciemi, Sdružení sportovních svazů by to napadlo u soudu.

Sdružení s ČSTV vede od roku 2007 spor o záruky, které mu ČSTV před časem poskytlo na platby ze Sazky. Když peníze ze Sazky přestaly sportovcům plynout, začalo sdružení po ČSTV vymáhat garance soudně. Celkem požaduje po ČSTV více než 80 milionů korun, informoval iHNed.

Sazka vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu, většinový podíl má ČSTV.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK