MMF: Globální nerovnováhy rostou, jsou nutné změny v politice

17.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 17. února (ČTK) - Globální ekonomické nerovnováhy se zvyšují a bez změn ekonomické politiky největších zemí světa se budou dál prohlubovat. Ve zprávě pro nadcházející schůzku ministrů financí a šéfů centrálních bank skupiny nejvýznamnějších zemí světa G20 to uvedl Mezinárodní měnový fond. Globální nerovnováhy budou hlavním tématem pátečních a sobotních jednání finančních činitelů skupiny, které letos předsedá Francie.

Schůzka má zejména řešit otázku, jak vlastně měřit, jak jednotlivé země ke globálním nerovnováhám přispívají. S dohodou na sledování konkrétních ekonomických ukazatelů se však zatím kvůli odporu některých zemí v čele s Německem a Čínou nepočítá. Francouzská ministryně hospodářství a financí Christine Lagardeová dnes prohlásila, že za velký pokrok by považovala principiální shodu na tom, které indikátory k měření nerovnováh použít.

"Některé země nechtějí být kritizovány za to, že uskutečňují takovou či onakou politiku," řekla Lagardeová na konferenci Institutu mezinárodních financí (IIF). "Velký krok kupředu uděláme už tím, když se v principu dohodneme na prvcích, které umožní měření nerovnováh," dodala.

Podle některých delegátů schůzky G20 však je tento cíl nereálný, byť už znamená ústup od původního ambiciózního předsednického programu Francie. Čína a Německo odmítají do sledovaných indikátorů zařadit obchodní a platební bilanci, protože nechtějí být v budoucnu pranýřovány za své obrovské přebytky, řekli nejmenovaní delegáti agentuře Reuters.

Shoda je zatím na indikátorech deficitu veřejných financí a státního dluhu. Vedle platební bilance však spory vyvolává snaha zařadit sem i ukazatel reálného směnného kurzu a úrovně devizových rezerv, což by bylo velmi nepříjemné pro Čínu. Podle jednoho delegáta zřejmě dohoda na indikátor nebude na stole do dubna, jak chtějí Spojené státy a MMF, a realističtějším termínem bude další ministerská schůzka v říjnu.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy označil před měsícem za priority francouzského předsednictví G20 vedle vypracování mechanismu měření globálních nerovnováh zejména regulaci rostoucích cen potravin a energetických komodit. Dalším tématem má být reforma mezinárodního měnového systému, což v Sarkozyho očích znamená zejména snížení vlivu amerického dolaru.

MMF ve zprávě pro G20 uvedl, že oživování světové ekonomiky z globální recese má nyní dvourychlostní charakter. Zatímco vyspělé země ožívají jen pomalu, ekonomikám rozvojového světa hrozí naopak přehřívání.

Tato nerovnoměrnost je velkým problémem pro ekonomickou politiku a její tvůrce, tedy centrální banky a vlády, dodal MMF. První náměstek výkonného ředitele fondu John Lipsky na dnešní schůzce náměstků ministrů G20 upozornil, že pokud se ekonomická politika v jednotlivých zemích nezmění, povede to jen k prohloubení nerovnováh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK