DPH by se měla sjednotit na 20 procentech, dohodli se ministři

17.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. února (ČTK) - Sazba daně z přidané hodnoty (DPH) by se měla sjednotit na 20 procentech, dohodli se dnes ekonomičtí ministři koaličních stran. Výjimkou jsou některé základní potraviny, například mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa a potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu.

Nyní je snížená sazba DPH deset procent a základní 20 procent. Podle poslance Věcí veřejných Radima Vysloužila bude u vyjmenovaných základních potravin zachována snížená desetiprocentní sazba. Nyní se snížená sazba DPH vedle potravin vztahuje například na léky, ubytovací služby, knihy, hromadnou dopravu, kulturu a sociální péči.

Ze změn v DPH by měl stát získat zhruba 57 nebo 58 miliard ročně, které se použijí na řešení deficitu důchodového účtu, uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Podle analytiků společnosti Next Finance však není jisté, z kolika procent navýšení DPH výpadek důchodového systému pokryje. "Je možné, že se časem ukáže nesoulad mezi vyšším příjmem DPH a výpadkem průběžného systému. Poté bude nutno buď DPH opět změnit, anebo překalibrovat průběžný systém," uvedli ekonomové Next Finance.

Zvýšení cen plynoucí ze změn u DPH by podle dřívějších vyjádření vládních činitelů měl stát kompenzovat novými sociálními dávkami, jednorázovým zvýšením starobních důchodů a u rodin s dětmi novými slevami na sociálním pojištěním nebo na dani.

DPH se mění v rámci zásad důchodové reformy, na nichž se dnes ministři dohodli. Lidé mladší 35 let budou moci od roku 2013 dobrovolně převést tři procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností, ale jen pokud přidají i ze svého. Návrh předloží ministr Jaromír Drábek (TOP 09) vládě ve středu 23. února.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK