Výrobce léků AstraZeneca postaví továrnu v Rusku

17.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 17. února (ČTK) - Britsko-švédský výrobce léků AstraZeneca investuje více než 150 milionů dolarů (2,7 miliardy Kč) do výstavby továrny v Rusku. Oznámila to dnes firma. Reaguje tak podobně jako konkurenti na přísnější pravidla pro dovoz léků do Ruska, kterými se vláda snaží podpořit domácí výrobu.

Výstavba nového závodu začne v dubnu v oblasti města Kaluga a jeho provoz by měl být spuštěn na jaře 2013. AstraZeneca hodlá v Rusku investovat rovněž do výzkumu a vývoje. Švýcarský konkurent Novartis již koncem minulého roku oznámil, že postaví továrnu v Petrohradě a že během pěti let v Rusku investuje 500 milionů dolarů.

Velké investice plánují v Rusku rovněž další globální farmaceutické společnosti, například Nycomed, Novo Nordisk či Sanofi-Aventis, která je majitelem české Zentivy. Očekává se, že je budou následovat i další výrobci léků, napsala agentura Reuters.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv označil farmaceutický průmysl za jednu z klíčových složek svého plánu na diverzifikaci ruské ekonomiky. Ta je nyní vysoce závislá na těžbě ropy a zemního plynu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK