Japonské akcie mírně zpevnily, dolar zvolna oslabuje

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. února (ČTK) - Ceny japonských akcií se v závěru týdne opět zvyšovaly, a jejich hlavní index tak posunul maximum za posledních skoro deset měsíců. Většina investorů ale neměla o nákupy tak silný zájem jako v předchozích dnech, což analytici připisují nejistotě před dlouhým víkendem v USA. Na devizových trzích mírně klesal dolar, švýcarský frank si naopak zisky udržel.

Hlavní index Nikkei 225 si dnes připsal 6,16 bodu a den uzavřel růstem o 0,06 procenta na hodnotě 10.842,80 bodu. Nakupovali především zahraniční investoři, kteří tak vyvažovali nezájem domácích. Širší index Topix naopak 0,1 procenta odepsal a uzavřel na 973,60 bodu.

Na devizových trzích se mírně snižoval kurz dolaru, zájem byl naopak o švýcarský frank. Tomu svědčí přetrvávající napětí na Blízkém východě, které se ze severu Afriky rozšířilo do dalších arabských zemí na Blízkém východě. S násilím se potýkají i země, které jsou klíčové z hlediska těžby ropy a zajištění plynulosti jejích dodávek na trh.

Dolar se vůči franku prodával v kurzu 0,9505 CHF a během čtvrtka spadl až na 0,9474 CHF. To byla jeho nejnižší úroveň za poslední dva týdny. Euro vůči franku oslabilo na 1,2922 CHF a během čtvrtka rovněž spadlo až na dvoutýdenní minimum 1,2890 CHF. Frank je považován za bezpečnou měnu právě v dobách geopolitické nejistoty.

"Zdá se, že lepší pozice švýcarského franku odráží příliv kapitálu kvůli napětí na Blízkém východě a na severu Afriky," potvrdil analytik měnového trhu v makléřské společnosti RBC Capital Markets David Watt.

Dolarový index, který sleduje vývoj kurzu amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, klesl na týdenní minimum 77,921 bodu, pak se ale vrátil těsně nad 78 bodů. Dolar proti japonskému jenu oslabil na 83,35 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK