Schäuble: O novém šéfovi ECB se v prvním čtvrtletí nerozhodne

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 18. února (ČTK) - O novém prezidentovi Evropské centrální banky (ECB) se v prvním čtvrtletí zřejmě ještě nerozhodne. V rozhovoru na rozhlasové stanici Deutschlandfunk to dnes řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Německo stále neví, zda navrhne svého kandidáta. Nynější guvernér německé centrální banky Axel Weber před pár dny potvrdil, že o funkci se ucházet nebude.

"Pak uvidíme (zda bude nějaký německý kandidát). Důležité je, aby to byl kandidát dobrý," řekl Schäuble. Mandát nynějšího prezidenta ECB, Francouze Jeana-Clauda Tricheta (68), skončí v říjnu. O Trichetově nástupci se nebude podle Schaübla jednat ani na víkendové schůzce G20.

Za favorita na vrcholnou funkci v ECB byl dlouho považován právě Weber. Ten se ale dostal s kolegy z ECB do sporu kvůli rozsahu plánovaného odkupu státních dluhopisů zemí na periferii eurozóny. Weber řekl, že když zastává v ECB menšinový názor, není vhodným kandidátem. Z osobních důvodů se navíc rozhodl k 30. dubnu odejít i z čela německé centrální banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK