Pojišťovací části ING klesl loni zisk o třetinu na 745 milionů Kč

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Pojišťovací části společnosti ING ČR, tedy životní pojišťovně a penzijnímu fondu, klesl podle mezinárodních účetních standardů loni čistý zisk o 32 procent na 745 milionů Kč. Aktiva v jejich správě stoupla o čtyři procenta na 58,2 miliardy Kč. ING o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

Pokles zisku zdůvodnila ING navýšením investičních nákladů ING Životní pojišťovny na dlouhodobé projekty, jejichž cílem je omezit administrativní náklady. Výsledky ovlivnila i mimořádná tvorba pojistně technických rezerv v pojišťovně, jejíž dopad do zisku činil 41,3 milionu Kč. V roce 2009 navíc zaznamenala ING mimořádně příznivé výsledky, když meziroční nárůst čistého zisku dosáhl 58 procent, tedy historicky nejlepšího výsledku.

Loni činilo předepsané pojistné ING Životní pojišťovny 5,5 miliardy Kč, což byl meziroční pokles o osm procent. Ten podle ING z větší části kopíruje stagnaci pojistného trhu běžně placeného životního pojištění v ČR, když byl růst životního pojištění tažen pouze jednorázově placeným životním pojištěním. Proti roku 2009 stoupla aktiva ve správě pojišťovny o dvě procenta na 33,5 miliardy Kč. A to navzdory pětiprocentnímu snížení uzavřených smluv, kterých ke konci roku registrovala přes 400.000. Čistý zisk pojišťovně klesl o 23 procenta na 800 milionů Kč.

Aktiva ve správě ING Penzijního fondu loni stoupla o osm procent na 24,7 miliardy Kč. Přestože fond uzavřel téměř 30.000 nových smluv, klesl celkový počet klientů o čtyři procenta na 426.000. To bylo způsobeno silnou konkurencí v získávání nových klientů a vysokými náklady spojenými s uzavíráním nových smluv. Čistý zisk fondu klesl o 55 procent na 14 milionů Kč.

ING je globální finanční instituce nizozemského původu. Nabízí služby v bankovnictví, pojišťovnictví a správě aktiv ve více než 40 zemích. Z hlediska tržeb patří mezi největší finanční instituce na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK