Ceny nemovitostí v Číně dál rostou, většinou do deseti procent

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 18. února (ČTK) - Ceny nemovitostí v Číně se během ledna dál zvyšovaly, ve většině případů ale jejich růst v meziročním srovnání nepřesáhl hranici deseti procent. Reality nyní zdražují mnohem pomaleji, neboť jejich růst brzdí zpřísňováním měnové politiky tamní centrální banka a zaváděním nových daní také vláda. Nemovitosti jsou vedle potravin hlavní příčinou růstu inflace v Číně.

Statistický úřad sdělil, že ze 70 velkých měst, kde sleduje situaci, se ceny nových obytných nemovitostí v lednu meziročně zvýšily v 68 z nich. V deseti ze sledovaných měst meziroční růst cen přesáhl deset procent.

V minulosti se ceny nových domů a bytů nejvíce zvyšovaly v Pekingu a Šanghaji, tedy v největších a nejdůležitějších čínských městech. V Pekingu se ceny v lednu meziročně zvýšily o 6,8 procenta, zatímco v Šanghaji pouze o 1,5 procenta. Pokud se neberou v úvahu státní subvence na bydlení, ceny v Pekingu rostly o 9,1 procenta a v Šanghaji o 1,8 procenta.

Vývoj ale není možné zcela srovnávat s předchozími měsíci, protože úřad začal používat jinou metodiku. Čína dosud vypočítávala celostátní realitní index, nyní má pro každé velké město sestavený výpočet podle situace dané lokality. To by mělo podle ekonomů zvýšit spolehlivost dat.

"Budeme si muset několik měsíců počkat, než vyhodnotíme kvalitu dat," řekl podle agentury Reuters analytik společnosti BOC International Čcheng Tung. Ceny realit se v Číně zvyšují už několik let, stejně jako platy a celá ekonomika. Výrazný růst cen nemovitostí se vrátil koncem roku 2009, kdy se Čína jako první z významných světových ekonomik zotavila z globální krize.

V loňském roce Peking začal růst cen nemovitostí brzdit, protože ceny se zvýšily tak výrazně, že s nákupem nového bydlení už začala mít problémy i střední třída. Ta se v Číně formuje velmi rychle a citelně přispívá rovněž k růstu vnitřního trhu. K dalším opatřením na omezení růstu cen Čína sáhla v lednu, kdy zvýšila zálohu před nákupem nemovitosti a omezila nákup druhé a další nemovitosti. Vláda tak míří výhradně na spekulanty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK