Čína zvýšila povinné minimální rezervy na 20 procent

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 18. února (ČTK) - Čínská centrální banka dnes v rámci boje s inflací přistoupila k dalšímu zpřísnění měnové politiky. Takzvané povinné minimální rezervy, jimiž reguluje úvěrovou aktivitu, zvýšila o dalšího půl procentního bodu na rekordních 20 procent. Opatření platí od 24. února a je už druhé v letošním roce. Základní úrok, který banka zvýšila už minulý týden, zůstává prozatím beze změn.

Povinné minimální rezervy představují poměr přijatých vkladů, které komerční banky musí uložit na účet u centrální banky a nesmí je poskytovat jako půjčky. Centrální banka sáhla k jejich zvýšení jen tři dny po zprávě, která potvrdila, že spotřebitelské ceny v Číně pokračují v růstu, i když v mírnějším, než analytici předpokládali.

Čína loni na podzim po téměř třech letech obnovila i zvyšování úrokových sazeb, které od té doby zvýšila už třikrát. Roční zápůjční sazba je teď na 6,06 procenta, zatímco roční depozitní sazba je na třech procentech. Roční míra inflace byla v lednu těsně pod pěti procenty, loni v listopadu se ale dostala i nad pětiprocentní hranici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK