Indické akcie výrazně klesly, doléhá na ně vyšetřování korupce

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bombaj/Dillí 18. února (ČTK) - Ceny indických akcií dnes výrazně oslabily. Na pokles jejich hlavního indexu měly negativní vliv akcie firem, které jsou vyšetřovány kvůli vleklému korupčnímu skandálu v odvětví telekomunikací. Dopady skandálu zhoršila zpráva, že úřady provedly razii v prostorách televize spojené s vládní politickou stranou.

Hlavní index BSE Sensex odepsal 1,5 procenta a uzavřel na 18.239 bodech. Přerušil tak sérii pěti růstových dnů za sebou. Především ve druhé části obchodování se investoři v obavách z eskalace vyšetřování zbavovali akcií nejvíce.

Akcie telekomunikační společnosti Reliance Communications, která je druhým největším mobilním operátorem v Indii, odepsaly 6,8 procenta. Akcie sesterských firmy Reliance Infrastructure a Reliance Power pak odepsaly každá více než pět procent.

Nejvíce ztrácely akcie firem, nad nimiž má kontrolu miliardář Anil Ambani. Vyšetřování se totiž týká hlavně jeho firem a zaměřuje se na okolnosti, za kterých firmy už dříve získaly licenci na provozování služeb mobilních komunikací.

Úřady mají podezření, že firmy si licence zajistily za podezřelých okolností, a mohly tak vládu připravit až o 39 miliard dolarů (zhruba 700 miliard Kč). Řada lidí byla zadržena a před úřady museli vypovídat členové elitních indických rodin.

Vyšetřování se ale neomezilo pouze na firmy z odvětví telekomunikací a z impéria podnikatele Ambaniho. V hledáčku vyšetřovatelů se kvůli podezření z korupce ocitly i firmy DB Realty či Unitech, jejichž akcie dnes oslabily také o šest a více procent. Korupční skandál kromě toho otřásá i důvěrou v premiéra Manmóhana Singha a jeho vládu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK