Jednotná DPH zvýší podle analytika výdaje měsíčně až o 300 Kč

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. února (ČTK) - Sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) na 20 procent zvýší výdaje každého Čecha o 250 až 300 korun měsíčně. Vyplývá to z výpočtů analytika ČSOB Petra Dufka. U důchodců, kteří utrácejí především za bydlení a potraviny, by podle něj měl být dopad do výdajů ještě vyšší.

"Z kusých informací se dá říct, že by zdražily zhruba necelé dvě třetiny potravin a položky spojené s bydlením. Když zjednodušeně propočítáme dopad na současné výdaje, tak by se celkově jednalo o částku navíc ve výši 250 až 300 korun na osobu a měsíc," uvedl Dufek. Inflaci by změny v DPH podle něj i odhadů dalších analytiků měly zvýšit o zhruba dva procentní body.

Státní rozpočet by změnou DPH podle ministra financí Miroslava Kalouska měl získat navíc 58 miliard korun. Podle hlavního analytika Patria Finance Davida Marka by to mělo být dokonce 70 až 75 miliard korun.

Na sjednocení sazeb DPH se dohodli ve čtvrtek ekonomičtí ministři koaličních stran. Nyní je snížená sazba DPH deset procent a základní 20 procent. Snížená sazba se v současné době vedle potravin vztahuje například na léky, ubytovací služby, vodu, knihy, hromadnou dopravu, kulturu a sociální péči. Se sjednocením sazeb DPH dnes vyjádřily nesouhlas opoziční strany.

Vládaní koalice deklarovala, že změnu DPH například doprovodí zvýšením důchodů nebo zvýšením slev na děti pro rodiny. Věci veřejné dnes uvedly, že rodinám s dětmi má být sjednocení DPH na 20 procentech kompenzováno slevou na dani z příjmu. Sleva na dítě by se měla podle poslance Martina Vacka zvýšit o 3000 korun za rok, to je na 14.604 korun. Podle propočtů VV by se mělo zvýšení DPH u rodiny se dvěma dětmi projevit zhruba 500 korunami za měsíc, tedy 6000 ročně. Zvýšení slevy by jí to mělo vrátit.

U důchodců je podle VV dohodnuta mimořádná valorizace, která pokryje zvýšení nákladů. Výši valorizace, její formu a termín Věci veřejné neuvedly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK