Vyšší sazba DPH výrazně zdraží teplo, varují teplárny

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. února (ČTK) - Zvýšení sazby daně z přidané hodnoty z deseti na 20 procent přinese výrazné zdražení tepla. Podle Teplárenského sdružení by některé domácnosti za dodávky tepla musely zaplatit až 2100 Kč ročně navíc. Pro sektor teplárenství může být vyšší sazba DPH likvidační, vyjádřil dnes obavy ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek.

"Dopad do ceny tepla pro domácnosti se v případě zvýšení sazby DPH na 20 procent bude pohybovat mezi 35 až 60 Kč/gigajoule podle stávající ceny tepla," uvedl Hájek. "Modelový odběratel v panelákovém bytě se spotřebou 35 GJ by ročně zaplatil za teplo přibližně o 1200 až 2100 Kč navíc. Celkem by stát od domácností vybral navíc přibližně 2,65 miliardy Kč," dodal.

Na dálkové zásobování teplem je v Česku připojeno kolem 1,6 milionu domácností. Hájek se domnívá, že zdražení tepla by snížilo motivaci odběratelů využívat dálkové zásobování teplem. Řada z nich by si zajišťovala zásoby tepla například z lokálních plynových zdrojů.

"Především pro sociálně slabé občany půjde o neúnosný skokový nárůst životních nákladů. Současně dojde ke snížení ekonomické motivace využívat dálkové zásobování teplem," řekl Hájek. "Nižší DPH byla jediná výhoda, kterou teplárny v administrativní oblasti měly," dodal.

Podle odborníků se do cen tepla v příštích letech výrazně promítnou také rostoucí ceny uhlí. Některé těžařské společnosti v následujících dvou letech totiž počítají s několikaprocentním poklesem těžby hnědého uhlí zejména kvůli platným těžebním limitům.

"Ve spojení s hrozícím nedostatkem domácího hnědého uhlí a dopady dalších administrativních zásahů, jako například nákup povolenek na emise skleníkových plynů, může být toto opatření (zvýšení sazby DPH) pro teplárenství v České republice v konečném důsledku likvidační," dodal Hájek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK