Kejval: Navržená změna stanov Sazky zvyšuje pravomoci vedení

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. února (ČTK) - Návrh změny stanov, který předalo vedení Sazky jejím akcionářům, obsahuje především zvýšení pravomocí představenstva loterijní společnosti. ČTK to dnes řekl místopředseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval s tím, že vedení Sazky akcionářům stále nesdělilo oficiální informace o vývoji řešení situace v Sazce.

Návrh změny stanov podle Kejvala dramaticky přesouvá pravomoci valné hromady Sazky ve prospěch představenstva, což oslabuje vliv jejích akcionářů. Dále snižuje počet členů představenstva ze stávajících sedmi členů na tři, což prý zřejmě znamená nahrazení řídícího výboru, na kterém se dohodli zástupci Sazky, Penty a E-Investu při podpisu dohody o pomoci Sazce. Obsahuje také zvýšení počtu členů dozorčí rady na 18. To je tak velký počet, ve kterém se už nikdo není schopen dohodnout, dodal Kejval.

ČOV spolu s Orlem a Sdružením sportovních svazů ČR podal 4. února návrh na svolání mimořádné valné hromady Sazky. Tito akcionáři chtějí prosadit změnu stanov, která umožní vstup strategického partnera do firmy, změny v řízení Sazky a odvolání šéfa představenstva Sazky Aleše Hušáka ze všech funkcí. Sazka musí valnou hromadu svolat do 40 dnů ode dne, kdy žádost obdržela. Valná hromada bude svolána v zákonem stanoveném termínu, řekl dnes ČTK mluvčí Sazky Jan Tuna.

Prezident Autoklubu ČR Roman Ječmínek ve čtvrtek uvedl, že akcionářům byly předloženy materiály s tím, že se ještě cizelují a projednávají s investory. Definitivní podobu návrhu by měli získat nejpozději v pondělí dopoledne, aby je ještě týž den odpoledne mohli dostat akcionáři Sazky k projednání ve svých řídících orgánech.

Akcionáři Sazky měli být ve čtvrtek podle serveru iHNed seznámeni s novým návrhem, který by pro ně znamenal, že ztratí v loterijní firmě většinu. Do hry se prý vrátila varianta, podle níž by investoři přímo navýšili základní jmění v Sazce, které nyní činí 1,4 miliardy korun, a tím ve firmě získali 51procentní podíl. "V oficiální části jsme se nic takového nedozvěděli," řekl k tomu dnes Kejval.

Sazka minulý týden v pondělí oznámila, že přijme pomoc od společností Penta a E-Invest. Firmy uzavřely smlouvu o strategickém partnerství a mají poskytnout Sazce tolik peněz, kolik je třeba k odvrácení insolvence. Sportovní svazy, které Sazku vlastní, dostanou podle dohody od Penty s E-Investem půjčku, investoři na oplátku získají podíl na zisku Sazky.

Hlavním akcionářem Sazky je Český svaz tělesné výchovy, který vlastní takřka 68 procent akcií. Sokol je druhým největším akcionářem Sazky a v Sazce drží 13,54 procenta akcií. ČOV disponuje dvouprocentním podílem. Mezi další minoritní akcionáře Sazky patří například Sdružení sportovních svazů ČR (3,56 procenta) či Orel (0,88 procenta).

Se Sazkou bylo 17. ledna zahájeno insolvenční řízení. To navrhl podnikatel Radovan Vítek, který skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun. Vlastní také zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů. Společnost KKCG podnikatele Karla Komárka přihlásila pohledávku 409 milionů Kč po splatnosti. Vítek a Komárek nyní disponují podle zdrojů z finančních kruhů nadpoloviční většinou dluhopisů a mohou prosadit jejich okamžité zesplatnění. V takovém případě by Sazka musela ihned sehnat na záchranu před insolvencí přibližně osm miliard korun,.

Sazka vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu, většinový podíl má ČSTV.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK