Dvě provozovny ve středních Čechách nesplnily hygienické podmínky

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. února (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zahájí správní řízení se dvěma středočeskými firmami. Jejich provozovny nesplnily hygienické podmínky. V prodejně potravin Aleny Hollanové v Obříství na Mělnicku našli inspektoři myší trus, v pražské výrobně medovníků společnosti STATUS - BOHEMIA company byla objevena plíseň. SZPI to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Pražský producent medovníků STATUS - BOHEMIA company podle inspekce vyráběl v naprosto nevyhovujících hygienických podmínkách. Prostory byly silně znečištěné, na stěnách, dveřích i stropu byl zjištěn rozsáhlý výskyt plísní. Suroviny byly skladovány na špinavé podlaze a docházelo k hromadění odpadů. Na základě těchto zjištění byl inspektory vydán zákaz používání prostor pro výrobu v této provozovně.

V prodejně v Obříství byl myší trus v celé provozovně včetně jejího zázemí. "Provozovatelka nebyla v době kontroly schopna doložit, že má zavedeny postupy na regulaci škůdců. Přítomnost hlodavců nebo jakýchkoliv jiných škůdců na prodejně je naprosto nepřípustná a potraviny napadené hlodavci nebo znečištěné jejich trusem jsou nevhodné k lidské spotřebě," uvedla Petra Hoferková z tiskového odboru SZPI. SZPI prodejnu po kontrole uzavřela. Provozovatelka potravin už ale splnila uložená opatření. Bude proto moci zahájil opět prodej.

S oběma firmami SZPI zahájí správní řízení. STATUS - BOHEMIA company s.r.o. bude moci obnovit výrobu až na základě souhlasu SZPI po odstranění všech zjištěných nedostatků a zajištění výroby zdravotně nezávadných potravin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK