Komora:Sjednocení DPH by rychle zdražilo potraviny

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. února (ČTK) - Plánované sjednocení daně z přidané hodnoty na 20 procent by vedlo k rychlému zdražení potravin. Vzrostly by ceny hlavně takových komodit jako čokoláda nebo cukrovinky. Zda by také ostatní jídlo zdražilo o celých deset procentních bodů nebo méně, bude záležet na snaze obchodních řetězců tlačit ceny dolů a na druhu potraviny. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Na přesunu komodit a služeb ze snížené desetiprocentní sazby do základní sazby 20 procent se ve čtvrtek dohodli ekonomičtí ministři.

Do snížené desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty by měly podle ministra financí Miroslava Kalouska nadále patřit jen přesně vyjmenované potraviny. Jsou to chléb, mléko bez ostatních mléčných výrobků, brambory, syrová a nezpracovaná zelenina, nezpracované ryby, dětská mléčná výživa a potraviny pro pacienty cukrovkou a dalšími metabolickými problémy.

Je přitom velkou otázkou, podle jakého klíče byly vybírány takzvané základní potraviny, protože nemáme informace o tom, že by s někým z řad potravinářského průmyslu byla tato otázka konzultována, dodala Večeřová.

Ekologická organizace Hnutí Duha se domnívá, že by se nižší sazba DPH měla vztahovat také na biopotraviny. "Biopotraviny pomáhají ozdravit českou krajinu. Ekologické zemědělství nepoužívá pesticidy a průmyslová hnojiva. Proto uzdravuje půdu a čistí řeky a díky němu se do krajiny vracejí ptáci, motýli, vzácné rostliny a další život," uvedl dnes ředitel Hnutí Duha Petr Machálek.

Nižší DPH by podle něj snížila cenový rozdíl mezi biopotravinami a produkty konvenčního zemědělství, čímž by pomohla rozvoji biofarem. Biopotraviny jsou Česku výrazně dražší než klasické potraviny. Nadpoloviční většina stále pochází z dovozu.

Ze změn v DPH by měl stát získat zhruba 57 nebo 58 miliard ročně, které se použijí na řešení deficitu důchodového účtu. Nyní se snížená sazba DPH vedle potravin vztahuje například také na léky, pohřební služby, ubytovací služby, knihy, hromadnou dopravu, kulturu a sociální péči.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK