Evropská měna díky naději na růst sazeb posiluje

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. února (ČTK) - Evropská měna dnes na trzích posiluje. Euru pomáhá očekávání, že Evropská centrální banka by mohla zvýšit úrokové sazby. Technické faktory a pokračující obavy z dluhové krize v eurozóně však růst brzdí.

V 17:20 SEČ euro vůči dolaru posílilo o 0,26 procenta na 1,3644 USD a k jenu stouplo o 0,29 procenta na 113,68 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se téměř nezměnil, dolar nepatrně vzrostl o 0,02 procenta na 83,31 JPY.

Obchodníci upozorňují na zprávu agentury Bloomberg, které jeden z představitelů ECB Lorenzo Bini Smaghi řekl, že banka bude připravena zpřísnit měnovou politiku, jakmile narostou cenové tlaky. Zpráva vyvolala zájem o euro. Naději na zvyšování úroků podporují i poslední údaje o výrobní inflaci v Německa, kde ceny stouply nejvýše od poloviny roku 2008. Sazby by tak podle analytiků mohly stoupnout v příštích několika měsících.

Na druhé straně zisky eura částečně brzdí obavy, že členové eurozóny se dostatečně nesnaží vyřešit rok trvající dluhovou krizi. Rovněž se objevily spekulace, že Portugalsko bude muset v dubnu požádat o pomoc, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK