ČEZ zjišťuje potenciální zájem o tureckou Akenerji

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. února (ČTK) - Energetická společnost ČEZ zjišťuje potenciální zájem o nákup svého podílu v turecké elektrárenské společnosti Akenerji. Firma to dnes sdělila na svých internetových stránkách. Akenerji zatím přijímá nezávazné nabídky na nákup podílu ČEZ a druhého hlavního akcionáře Akkök.

Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže firma zatím o prodeji svého podílu v Akenerji nerozhodla. "Sondujeme potenciální zájem," uvedl. Média informovala o záměru ČEZ prodat svá aktiva v Turecku minulý měsíc.

ČEZ ve společnosti Akenerji vlastní spolu s firmou Akkök Group zhruba tříčtvrtinový podíl. Každý z partnerů má shodnou účast 37,4 procenta, ostatní akcie se volně obchodují. ČEZ za podíl zaplatil asi 303 milionů dolarů (zhruba 5,4 miliardy korun). Akenerji je třetí největší nestátní elektrárenskou firmou v Turecku.

ČEZ má v Turecku s Akkök Group také společný podnik Akcez, který od státu koupil distribuční společnost Sedas. Ta dodává elektřinu asi 1,3 milionu zákazníků v průmyslové oblasti na severozápadě Turecka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK