Francie na G20 tlačí na řešení nerovnováh, Čína má výhrady

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 18. února (ČTK) - Největší světové ekonomiky se propadnou do další krize, pokud se nevypořádají s problémem nebezpečných nerovnováh ve světové ekonomice. Na začátku dvoudenní schůzky ministrů financí a šéfů centrálních bank skupiny G20 to prohlásila hostitelka akce, francouzská ministryně hospodářství a financí Christine Lagardeová. Vyhlídky na dohodu, která by k řešení nerovnováh vedla, však těsně před schůzkou zpochybnila Čína, když odmítla podpořit některé ukazatele pro měření nerovnováh.

Lagardeová připustila, že vyspělé a rozvíjející se země, které po globální finanční krizi a ekonomické recesi jdou diametrálně odlišnými cestami, mají své "nezadatelné zájmy", což může plánovanou dohodu ohrozit. Pokud ale budou některé země nadále vršit obrovské obchodní a platební přebytky a jiné naopak vysoké deficity, "nasměruje nás to přímo proti zdi další krize," řekla ministryně.

Jedním z hlavních cílů schůzky finančních činitelů nejvýznamnějších světových ekonomik je navrhnout seznam statistických ukazatelů, které by nejlépe měřily, jak jednotlivé země přispívají k nerovnováhám. Klíčový je indikátor platební popřípadě obchodní bilance, dalšími jsou rozpočtové deficity a státní dluhy, míra soukromých úspor, reálný kurz měny a devizové rezervy. Schůzka má přinést pokrok k dohodě poté, co předešlá taková akce v listopadu v Soulu k ničemu nedošla.

Čínský ministr financí Sie Sü-žen dnes po schůzce se svými protějšky z Brazílie, Ruska a Indie a mluvil za celou tuto skupinu BRIC, když řekl, že "není vhodné používat (k měření nerovnováh) ukazatele reálného kurzu měny a devizových rezerv". Ministr také uvedl, že navrhovaný ukazatel bilance běžného účtu by se měl vyměnit za obchodní bilanci.

Kanadský ministr financí Jim Flaherty po zahájení schůzky novinářům řekl, že G20 se již dohodla na sledování dvou indikátorů nerovnováh a nyní jedná o dalších. Podle něj je shoda na míře úspor a na bilancích veřejného sektoru, zatímco obtížnější je dohoda na ukazateli platební bilance.

Kanada podle Flahertyho nehodlá podpořit dohodu, která umožní u některých zemí určité ukazatele nesledovat. Objevily se návrhy, aby se Číně v zájmu dohody dovolilo vyvázat se ze sledování běžného účtu platební bilance.

Globální nerovnováhy v čele s hlubokými obchodními a platebními deficity v USA a vysokými přebytky v Číně přispěly ke vzniku finanční krize let 2007 až 2009. Šéf centrální banky USA Ben Bernanke dnes účastníkům schůzky připomněl, že v letech před krizí ze zemí s přebytky proudily obrovské toky peněz do USA, kde končily v hypotékách a dalších investicích. To výrazně přispělo k vytvoření bubliny nadhodnocených cen domů, jejíž krach vedl přímo ke krizi.

Japonský ministr financí Jošihiko Noda vyjádřil pochybnosti, zda se v sobotu podaří dospět k dohodě. "Není jisté, zda se země dohodnout na všech indikátorech, myslím ale, že shoda na některých je možná," řekl Noda novinářům.

Ochotu souhlasit s klíčovým ukazatelem platební bilance už vyjádřilo dosud rezervované Německo, které je druhým největším světovým vývozcem po Číně a stejně jako ona má vysoké přebytky. Náměstek německého ministra financí Jörg Asmussen řekl, že Berlín s tím nemá problém, a dodal, že "naprostá většina" G20 chce dohodu na všech pěti ukazatelích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK