Americké akcie dál stoupají, čeká se třetí týden růstu

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. února (ČTK) - Americké akciové trhy v první polovině dnešního obchodování dál rostly a mají nakročeno ke třetímu týdnu vzestupu za sebou. Analytici čekají, že růstový trend bude s podporou příznivých firemních výsledků i vyhlídek dál pokračovat.

Nejsledovanější index Dow Jones kolem poledne newyorského času posílil o 0,3 procenta a byl na zhruba 12.360 bodech. Širší index S&P 500 získával asi 0,2 procenta, stejně jako souhrnný index trhu Nasdaq. Objem obchodování však byl před třídenním volnem zatím druhý nejslabší v tomto roce a analytici dnes už větší pohyby nečekají.

Hlavní indexy jsou nyní díky pokračujícímu růstu nejvýše za 30 měsíců. Index S&P 500 tento měsíc získal už přes čtyři procenta a od krizového minima z března 2009 se jeho hodnota zdvojnásobila. Byl to nejrychlejší nárůst akciového indexu o 100 procent od Velké hospodářské krize.

"Můj výhled je opatrně optimistický," řekl agentuře Reuters Don Wordell z floridského fondu RidgeWorth MidCap Value Fund. "Firemní zisky se vyvíjejí skvěle, což je pro akcie dobré," dodal.

Růst Dow Jonese vedly akcie výrobce těžkých strojů Caterpillar, které posílily o více než procento. Reagovaly na zprávu, podle níž firmě v posledních měsících akceleroval prodej přes dealery.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK