Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu ztratily 0,1 proceta

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. února (ČTK) - Akcie na pražské burze v sedmém letošním týdnu nepatrně klesly, index PX ztratil 0,08 procenta na 1237,2 bodu. Nejvíce posilujícím titulem týdne byly akcie petrochemického holdingu Unipetrol, naopak nejvíce oslabovaly cenné papíry výrobce cigaret Philip Morris ČR. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Uplynulý týden byl na pražské burze ve znamení zvýšené roztěkanosti kurzů. Světové dění se stáčelo k ekonomickým datům z USA a Evropy, které lehce zaostaly za očekáváními. Nesmíme opomenout rovněž situaci v arabském světě, která se začíná dále vyvíjet, a to protesty v dalších zemích," popsal obchodování analytik Atlantik FT Milan Vaníček.

Z domácího trhu pokračovala výsledková sezona ve středu Komerční bankou, která čistým ziskem překonala odhad trhu. Výraznější prodejní tlak je podle něj způsoben spekulacemi v tisku o potenciálním vstupu ČSOB na pražský parket v druhé polovině března. Akcie zakončila týden na úrovni 4150 Kč, což znamenalo za týden pokles o 2,1 procenta.

Nejvíce rostoucí akcií týdne byl Unipetrol, který posílil o pět procent na 179,50 Kč. U společnosti se neobjevila žádná významná zpráva, a tak spíše technicky došlo ke stabilizaci propadu z předchozího týdne, kdy byl Unipetrol nejvíce klesajícím titulem. Naopak nejvíce klesající akcií byla Philip Morris ČR, která přišla o 4,3 procenta na 9527 Kč. Opětovně žádná zpráva kromě z minulého týdne zveřejněných dat ohledně českého trhu z pohledu mateřské společnosti. Zde se prý jen potvrdil přetrvávající negativní vliv loňského zvýšení daní.

"Příští týden očekáváme, že by trh měl pokračovat v současném gardu, tedy spíše volatilní vývoj bez jasného trendu, přičemž západní, převážně americké trhy, by měly pokračovat v lehce pozitivní náladě díky stavu ekonomiky. Rizikem, jež vnímáme, je širší vyhrocení situace v arabském světě, kterou nepodceňujeme," odhadl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK