Ropa díky nepokojům na Blízkém východě smazala ztráty a zpevnila

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 18. února (ČTK) - Světové ceny ropy ve druhé polovině dnešního obchodování rostly a opět je podpořilo rostoucí napětí a nepokoje na Blízkém východě a v severní Africe. Ropa se díky tomu vymanila z počátečního negativního vlivu dalšího přitvrzení měnové politiky v Číně.

Severomořská ropa Brent se dnes nejprve propadla o téměř dva dolary až na 100,73 dolaru za barel, kolem 18. hodiny SEČ však již získávala na čtvrteční závěr zhruba 20 centů a byla na 102,80 dolaru za barel. Brent se dostal ve středu na 104,52 dolaru, nejvýše od září 2008.

Americká lehká ropa WTI v končícím březnovém termínovém kontraktu získala jeden dolar na 87.39 USD za barel. Dubnový kontrakt, který se stane hlavním kontraktem následující obchodní den, posílil o 1,70 na 90,50 USD, což dále snížilo prémii Brentu k WTI.

Dnešní růst WTI je podle analytiků přípravou na třídenní volno v USA a úterní nástup nového termínového kontraktu. Na trhu se také před dlouhým volnem likvidují obchodní pozice vzhledem k nejistotě ohledně vývoje na Blízkém východě.

Dnes pokračovaly střety mezi protivládními demonstranty a vládními stoupenci v Libyi, Bahrajnu a Jemenu. Dalším zdrojem napětí v regionu je plán Íránu proplout se dvěma válečnými loděmi Suezským průplavem, který podle zdroje agentury Reuters uiž Egypt schválil. Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman to ve středu označil za provokaci.

Ropu dnes zpočátku sráželo rozhodnutí čínské centrální banky, která přistoupila k dalšímu zvýšení povinných minimálních rezerv, jimiž reguluje úvěrovou aktivitu komerčních bank. Peking zvyšováním požadavků na rezervy a úrokových sazeb hodlá zastavit růst inflace, zároveň však tím omezí ekonomickou aktivitu, tedy i budoucí potenciální poptávku druhé největší světové ekonomiky po energii.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 18:00 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent duben 102,82 102,59 New York - Nymex WTI březen 87,39 86,36

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK