Sjednocení sazeb DPH na 20 procent by Češi výrazně pocítili

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. února (ČTK) - Sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) na 20 procent, na kterém se ve čtvrtek dohodli ekonomičtí ministři koaličních stran, by Češi výrazně pocítili na cenách služeb a zboží. Podle analytiků by se výdaje každého občana zvýšily asi o 250 až 300 korun měsíčně. U důchodců, kteří utrácejí především za bydlení a potraviny, by měl být dopad do výdajů podle ekonomů zřejmě ještě vyšší. Daňová změna plánovaná vládou má zajistit peníze na důchodovou reformu. Se sjednocením sazeb DPH nesouhlasí opoziční strany.

Do snížené desetiprocentní sazby DPH by měly patřit jen přesně vyjmenované potraviny, a to chléb, mléko bez ostatních mléčných výrobků, brambory, syrová a nezpracovaná zelenina, nezpracované ryby, dětská mléčná výživa a potraviny pro pacienty cukrovkou a dalšími metabolickými problémy, uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Předpokládá, že stát přesunem získá okolo 58 miliard korun. Rozpočet by důchodová reforma neměla zatížit.

"Z kusých informací se dá říct, že by zdražily zhruba necelé dvě třetiny potravin a položky spojené s bydlením. Když zjednodušeně propočítáme dopad na současné výdaje, tak by se celkově jednalo o částku navíc ve výši 250 až 300 korun na osobu a měsíc," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle analýzy myšlenkového centra Idea při CERGE-EI plánované zvýšení DPH zvýší životní náklady průměrné domácnosti o 425 korun měsíčně a nejvíce dopadne na desetinu nejchudších domácností. Vládou navrhované výjimky zmírňují dopad na průměrnou domácnost pouze o 60 korun měsíčně.

Vzrostly by hlavně ceny takových komodit jako čokoláda nebo cukrovinky. Zda by také ostatní jídlo zdražilo o celých deset procentních bodů nebo méně, bude záležet na snaze obchodních řetězců tlačit ceny dolů a na druhu potraviny, soudí mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

Se zařazením ovoce do zvýšené sazby DPH nesouhlasí ovocnáři. Podle nich je nelogické, že čerstvá zelenina má ve snížené sazbě deseti procent zůstat a čerstvé ovoce ne. Tvrdí, že zvýšení DPH u ovoce povede k jeho zdražení a snížení spotřeby.

Sjednocení sazeb DPH může zdražit také nové byty a srazit mírně ožívající poptávku po bydlení. Cena nového bytu by se zvýšila řádově o statisíce korun. Za průměrný nový byt v Praze dnes lidé zaplatí desetiprocentní sazbu DPH ve výši kolem 360 000 korun, uvedl analytik poradenské společnosti King Sturge Pavel Smolka. Upozornil, že po případném sjednocení DPH na 20 procentech to bude 720.000 korun.

Zvýšení sazby DPH by přineslo také výrazné zdražení tepla. Podle Teplárenského sdružení by některé domácnosti za dodávky tepla musely zaplatit až 2100 korun ročně navíc. Ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek se domnívá, že pro sektor teplárenství může být vyšší sazba DPH likvidační.

Sjednocení sazeb DPH by podle prezidenta Svazu dopravy České republiky Jaroslava Hanáka zdražilo jízdné v hromadné dopravě. Zvyšovat ceny, pokud návrh projde, plánují někteří autobusoví dopravci. Snížená desetiprocentní sazba DPH se totiž nyní vztahuje na pozemní, leteckou i vodní veřejnou dopravu.

Kvůli vyšší DPH by měla potíže také česká turistika. Jak poznamenal mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura, Česko totiž stále platí za problémovou destinaci a výrazné zdražení cen ubytování si nemůže dovolit. Sjednocení sazby DPH může zdražit také pohřby, a to až o několik tisíc korun.

Nyní je snížená sazba DPH deset procent a základní 20 procent. Snížená sazba se v současné době vedle potravin vztahuje například na léky, ubytovací služby, vodu, knihy, hromadnou dopravu, kulturu a sociální péči.

DPH je dnes zdaleka nejvýznamnější formou daňových příjmů veřejných rozpočtů. Loni stát na dani z přidané hodnoty získal 270 miliard korun, což je 39 procent celkového inkasa daní, podotkl analytik Patria Finance David Marek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK