Největší řecká banka NBG chce převzít domácí trojku Alpha Bank

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 18. února (ČTK) - Největší řecký finanční ústav National Bank of Greece (NBG) dnes odstartoval konsolidaci domácího bankovního sektoru nabídkou na převzetí řecké bankovní trojky Alpha Bank za téměř tři miliardy eur (73 miliard Kč). Vláda, která sama banky vyzývá ke spojování, krok NBG přivítala, Alpha Bank však nabídku odmítla.

"Vláda podporuje takovéto iniciativy, které posílí bankovní systém a přispěje k rychlejšímu vymanění země z krize," řekl ke kroku NBG řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu. "Vláda opakovaně říká, že řecký bankovní systém musí projít restrukturalizací," dodal. Vládu pobízí ke konsolidaci bank Mezinárodní měnový fond a Evropská unie, které loni v květnu zachránily Řecko před státním bankrotem úvěrovou dohodou v objemu 110 miliard eur.

NBG nabízí vyměnit osm svých akcií za každých 11 akcií Alphy, což podle tržních kurzů akcií oceňuje celou přebíranou banku na 2,9 miliardy eur. Podle Alpha Bank však takováto nabídka není v zájmu jejích akcionářů, mimo jiné proto, že by akcionářům Alpha Bank dávala na spojené společnosti jen 29 procent. NBG uvádí, že navrhovaná transakce znamená prémii 18,5 procenta ke čtvrteční tržní ceně akcie Alpha Bank.

Obě banky se pokoušely spojit již v roce 2001, kvůli neshodám na řízení spojené banky však plán neprošel. Podle zdrojů agentury Reuters jednaly nyní obě banky o spojení pět týdnů, než NBG dnes vystoupila s nabídkou.

Krok NBG vytváří základy pro fúze mezi dalšími řeckými bankami. To by mělo poskytnout řeckým finančním institucím lepší přístup na evropské mezibankovní trhy, které jsou pro ně nyní v důsledku řecké dluhové krize prakticky uzavřeny.

Akcie Alpha Bank krátce po zveřejnění nabídky stouply o více než šest procent, pak ale bylo obchodování s nimi přerušeno. Akcie druhé největší řecké banky EFG Eurobank a domácí čtyřky Piraeus Bank posílily o 15-17 procent, protože trh čeká, že budou v procesu konsolidace dalšími na řadě. Piraeus již loni přišla s plánem koupit menší ATEbank a Hellenic Post Bank, kvůli váhání vlády však od nabídky odstoupila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK