Španělsko schválilo zpřísnění podmínek kapitálové přiměřenosti

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 18. února (ČTK) - Španělsko schválilo zpřísnění podmínek kapitálové přiměřenosti bank. Současně vláda prodloužila termín, do kterého musí banky, převážně místní regionální spořitelny nazývané španělsky cajas, získat nový potřebný kapitál od investorů o šest měsíců.

Spořitelny se nyní budou muset pokusit získat další soukromý kapitál, a to buď přímou investicí nebo nabídkou akcií na burze. Dodatečný kapitál má navýšit jejich rezervy snížené špatnými úvěry pro developery.

"Schválili jsem dnes tuto vyhlášku s cílem posílit schopnost a udržitelnost našeho finančního sektoru tak, aby mohl pokračovat v poskytování úvěrů i v těžkých časech," uvedla ministryně hospodářství a financí Elena Salgadová.

Španělsko je kvůli obavám o zdraví svého finančního sektoru pod velkým tlakem. Investoři považují španělské cajas za slabé místo čtvrté největší ekonomiky eurozóny a obávají se, že jejich případné ozdravení vládou by mohlo vytvořit velkou díru ve státním rozpočtu a přimět Španělsko požádat eurozónu o pomoc ve stylu Irska.

Vláda původně chtěla po spořitelnách, aby jí předložily plány na získání nového kapitálu do září. Nyní však tento termín prodloužila do března příštího roku. Spořitelny si totiž stěžovaly, že původní termín jim nedává dostatek času na zorganizování nabídky akcií. Banky, kterým se nepodaří získat dodatečný kapitál, vláda znárodní, napsala agentura Reuters.

Pět předních španělských spořitelen neprošlo loni celoevropskými zátěžovými testy bankovního sektoru. Španělská centrální banka donutila loni spořitelny k několika fúzím a snížila jejich počet na 17 z původních 45.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK