Americké akcie uzavřely výše a mají za sebou třetí týden růstu

18.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. února (ČTK) - Americké akciové trhy skončily v dnešním slabém obchodování smíšeně, i tak ale jejich indexy zaznamenaly třetí týden vzestupu za sebou. Analytici a správci investičních fondů čekají, že růstový trend bude s podporou příznivého vývoje ve firemním sektoru i v ekonomice dál pokračovat, třebaže trh už vykazuje známky přehřívání. Investoři, kteří to nestihli, se chtějí urychleně přidat k oživení trhu z krizového propadu, které bylo nejrychlejší od 30. let 20. století.

Dow Jonesův index uzavřel s přírůstkem 0,6 procenta na 12.391,25 bodu. Souhrnný index trhu Nasdaq se v závěru dostal ze záporných čísel k zisku 0,1 procenta a uzavřel na 2833,95 bodu. Obchodování bylo slabé, především proto, že v pondělí budou americké trhy zavřené.

Hlavní indexy jsou nyní díky pokračujícímu růstu na maximech za 30 měsíců. Širší index S&P 500, který dnes získal 0,2 procenta, tento měsíc získal už přes čtyři procenta a od krizového minima z března 2009 se jeho hodnota zdvojnásobila. Byl to nejrychlejší nárůst akciového indexu o 100 procent od Velké hospodářské krize.

Investoři stále více získávají pocit, že jsou svědky dlouhého "býčího trhu" setrvalého růstu přerušovaného jen drobnými korekcemi. Na trh proudí nové peníze a přidat se k růstovému trendu chce stále víc investorů. Technické indikátory sice ukazují, že nynější růstová vlna je už za zenitem, trh však stále odolává korekci.

"Jasně to svědčí o tom, že spousta investorů promeškala oživení posledních dvou let a že trh má stále hodně podpory," řekl agentuře Reuters Charles Lieberman, který řídí investice ve fondu Advisers Capital Management v New Jersey. "Všechno naznačuje, že bychom už měli být těsně pod vrcholem, stále však stoupáme," doplnil Paul Mendelsohn z Windham Financial Services.

Na devizovém trhu dnes sílilo euro, jehož kurz podpořila vyjádření svědčící o rostoucí pravděpodobnosti zvýšení úrokových sazeb v eurozóně. Představitel Evropské centrální banky Lorenz Bini Smaghi dnes řekl, že banka bude v případě růstu cenových tlaků připravena zpřísnit měnovou politiku.

Euro ke konci newyorského obchodování posílilo o 0,7 procenta na 1,3703 USD, což bylo maximum za posledních sedm obchodních dní. Evropská měna posílila i za celý týden, což byl její první nárůst od konce ledna. Vůči jenu euro stouplo o 0,3 procenta na 113,65 JPY. Dolar ke koši měn oslabil o 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK