Do Egypta po dvoutýdenní pauze odletěly první dva chartery z ČR

19.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. února (ČTK) - Do Egyptské Hurghady dnes ráno odletěla po dvoutýdenní odstávce první dvě letadla s českými turisty. Charterové lety vypravily ČSA a Travel Service. Během neděle mají následovat další tři lety. Tuzemské cestovní kanceláře zájezdy přerušily v souvislosti s protesty Egypťanů proti režimu prezidenta Husního Mubaraka.

Letadlo Travel Service odletělo z terminálu 1 pražského ruzyňského letiště ve 3:40 hodin ráno. Téměř do posledního místa obsazený charter Českých aerolinií vzlétl krátce po 9:00. "Letadlo jsme dnes do Egypta vypravili, další charter chystáme na příští sobotu," řekla ČTK mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Cestující se k odbavení na letišti před letem ČSA začali scházet zhruba dvě hodiny před odletem. Převládali mladší lidé, ale cestovaly i rodiny s dětmi. "Zájezd jsme si pořídili již na podzim. Samozřejmě jsme měli obavy, ale v cestovní kanceláři nás ujistili, že v Hurghadě nám nic nehrozí," uvedla žena cestující se zhruba desetiletým synem.

S ČSA do Hurghady vyrazila i skupinka potápěčů z potápěčského centra Lighthouse, které se specializuje na Rudé moře. Nikdo ze zhruba desetičlenné skupiny nejevil známky nervozity, část účastníků již v Egyptě dříve byla a současná situace je neznepokojovala.

Z velkých cestovních kanceláří své klienty do země vysílá například CK Fischer, Exim Tours a Blue Style. Zájem o dovolenou v Egyptě je mezi českými turisty vysoký i přesto, že ministerstvo zahraničí cestování do této severoafrické země stále nedoporučuje. České cestovní kanceláře v souvislosti se zhoršením bezpečnostní situace v Egyptě přerušily prodej zájezdů od 31. ledna do poloviny února. Z klientů, kteří už v Egyptě dovolenou trávili, se poslední do Česka vrátili v neděli 6. února.

Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomia Okamury by mělo ode dneška létat do Egypta zhruba 1200 českých turistů týdně. Letečtí dopravci budou vypravovat sedm charterových letů týdně.

"Důvodem znovuzahájení zájezdů je to, že v turistických letoviscích kolem Rudého moře panuje stejně jako dříve klid, turistům zde v tomto okamžiku nehrozí žádné nebezpečí a vyřešeny byly i určité potíže se zásobováním. Zájezdy již obnovily například britské i další západoevropské cestovní kanceláře," dodal Okamura.

České cestovní kanceláře připravily na úvodní termíny snížené ceny, takže týdenní pobyt v Egyptě je možné aktuálně zakoupit do 9000 Kč na osobu včetně všech poplatků.

Egypt podle AČCKA navštíví ročně 170.000 českých turistů a je pro Čechy sedmou nejpopulárnější zahraniční dovolenkovou destinací. V současné době se pohybují ztráty českých leteckých společností způsobené situací v Egyptě kolem 100 milionů Kč a ztráty cestovních kanceláří kolem 50 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK