Japonské akcie zpevnily, euru brání v růstu německé volby

21.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. února (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v růstu a jejich hlavních index uzavřel se ziskem šestým dnem v řadě. Trh sice zpočátku oslaboval, ve druhé polovině obchodování však investoři začali nakupovat podhodnocené tituly. Na devizových trzích si drželo zisky euro, dál už ale nezpevňovalo, což analytici dávají do souvislosti s výsledkem regionálních voleb v Německu.

Hlavní index Nikkei 225 přidal 14,73 bodu a den uzavřel vyšší o 0,14 procenta na hodnotě 10.857,53 bodu. Obchodní aktivita ale byla slabší, protože ve Spojených státech se dnes kvůli státnímu svátku neobchoduje. Ve výraznějším růstu pak trhu zabránily také pokračující nepokoje na Blízkém východě. Širší index Topix přidal 0,1 procenta na 974,63 bodu.

Index Nikkei se nyní pohybuje v blízkosti nejvyšších hodnot za více než devět měsíců a v letošním roce si ze všech asijských trhů vede nejlépe. Asijské akcie mimo Japonsko mají naopak od začátku roku v úhrnu ztrátu zhruba 1,4 procenta, převážně kvůli obavám z inflace. Japonský index si od začátku roku připsal více než šest procent.

Na devizových trzích si drželo zisky euro, které je k dolaru pohybuje v blízkosti nejvyšších hodnot za posledních deset dnů. V dalším růstu mu ale podle analytiků brání výsledek regionálních voleb v Německu. Vládní strana kancléřky Angely Merkelové podle očekávání utrpěla v Hamburku drtivou porážku.

"Myslím, že kvůli prohře německé vládní strany ve volbách v Hamburku teď bude pro euro dost těžké pokračovat v růstu," poznamenal obchodník v jedné z bank v Japonsku.

Naopak příznivě na euro působily komentáře, které už v pátek pronesl člen bankovní rady Evropské centrální banky Lorenzo Bini Smaghi. Ten řekl, že ECB je v případě potřeby připravena zvýšit úrokové sazby, aby snížila tlak na růst inflace. Analytici neočekávají, že zvyšování úroků je otázkou příštích měsíců, komentář ale naznačil, že ECB možná sáhne ke zvýšení úroků dřív, než centrální banka v USA.

Euro k dolaru se v závěru obchodování v Tokiu prodávalo za 1,3688 USD, a zůstalo tak na zhruba stejné úrovni, kde bylo v pátek v New Yorku. Díky pátečnímu komentáři činitele ECB sice přechodně vystoupilo na 1,3727 USD, hned se ale vrátilo pod 1,37 USD. Tato hranice bude podle analytiků zřejmě teď i hranicí odporu.

Dolarový index, který sleduje vývoj kurzu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, se příliš nezměnil a setrval na 77,635 bodu. To je blízko dvoutýdenního minima. Dolar k japonskému jenu o 0,1 procenta klesl a dostal se na 83,13 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK