Pivovaru Carlsberg v závěru roku překvapivě klesl zisk

21.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kodaň 21. února (ČTK) - Dánský pivovar Carlsberg vytvořil ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku provozní zisk 1,1 miliardy dánských korun (asi 3,6 miliardy Kč), což je meziroční propad o 33 procent. Na vině je hlavně růst spotřebních daní v Rusku, který tamní trh nepříznivě ovlivňoval prakticky celý loňský rok. Špatně se Carlsbergu vedlo i ve východní Evropě.

Management ale sdělil, že firma v letošním roce znovu počítá s růstem. Ten by se měl na úrovni zisku před úroky a daní (EBIT) pohybovat do deseti procent. Čistý zisk bez vlivu jednorázových položek by se mohl zvýšit o více než 20 procent.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že provozní zisk firmy se v závěru loňského orku sníží pouze na 1,36 miliardy dánských korun.

Navzdory poklesu zisku v Rusku se Carlsbergu ve čtvrtém čtvrtletí dařilo zvyšovat provozní zisk v severní i západní Evropě, stejně jako v Asii. Citelný propad provozního zisku ale podnik registruje v zemích východní Evropy.

Carlsberg vyrábí pivo několika značek, k těm nosným patří Carlsberg, Tuborg, San Miguel či Kronenbourg, v portfoliu firmy je ale dalších zhruba 300 značek. Podíl na ruském trhu firmě loni vzrostl o 40 bazických bodů na 39,7 procenta, s dalším růstem počítá letos.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK