Ropa kvůli nepokojům v arabských zemích dál výrazně zdražuje

21.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur/Londýn 21. února (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích opět výrazně stoupají a k růstu jim pomáhají pokračující nepokoje v arabských zemích. Obchodníci sledují především vývoj v Libyi, která je členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jedním z významných producentů této suroviny. Objevují se také první zprávy, podle nichž začínají váznout dodávky ropy.

Krátce před 10:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 104,30 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena vyšší o více než 1,5 procenta. Během dne se přitom cena zvýšila až na 104,60 USD a byla nejvýše od září 2008. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražila v podobném rozsahu na zhruba 87,60 USD za barel.

Televize Al-Džazíra informovala, že kvůli stávce přestala proudit ropa v jednom z libyjských polí. Opozice navíc v neděli pohrozila, že pokud budou úřady proti demonstrantům dál uplatňovat násilí, vývoz ropy do západních zemí by mohl být do 24 hodin zastaven.

"Pokud bude násilí pokračovat, mohla by ropa v krátké době bez problémů zdražit o dalších deset dolarů," poznamenal ředitel asijské součásti organizace Action Economics David Cohen.

Libye je čtvrtým největším vývozcem ropy v Africe a 12. největším ve světě. Denně vytěží asi 1,6 milionu barelů suroviny, z čehož zhruba 1,1 milionu barelů vyváží. Zásoby ropy má Libye největší ze všech afrických zemí.

Analytik společnosti Mitsubishi Tony Nunan řekl, že zprávy o přerušení vývozu ropy je nutné brát velmi vážně. Ještě větším problémem podle něj bude, když se nepokoje rozšíří do Saúdské Arábie. Ta je z hlediska vývozu ropy klíčovou zemí v rámci kartelu OPEC.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent duben 104,25 102,52 New York - Nymex WTI březen 87,60 86,20

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK