Koruna nepatrně oslabila k euru a mírně posílila k dolaru

21.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - Česká měna v úvodu týdne nepatrně oslabila k euru a mírně posílila vůči dolaru. Kolem 10:10 si koruna proti euru ve srovnání s pátečním závěrem pohoršila o čtyři haléře na 24,49 Kč/EUR. K dolaru se obchodovala na 17,87 Kč/USD, byla tak o šest haléřů silnější, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Začátek nového týdne vyznívá pro korunu opět negativně, když se její kurz posouvá na 24,48 Kč za euro, uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance. "Ztráty však nejsou výrazné a koruna si ráno vede lépe než okolní měny," poznamenal.

Pro polský zlotý bylo podle Vlka zklamáním prohlášení šéfa polské centrální banky Marka Belky, který upozornil na chybějící mzdově inflační tlaky a dodal, že lednový růst úrokových sazeb nebyl začátkem "kaskády" dalších zvyšování. Banka v polovině ledna poprvé od roku 2008 zvýšila úroky, hlavní úrokovou sazbu posunula o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta.

Žádné podstatné události z Česka tento týden nejsou na programu, upozornil Vlk. Ve střední Evropě se dnes podle něj pozornost investorů zaměří na jednání maďarské centrální banky, změna sazeb se však nečeká.

Euru se nadále daří, dolar kolem 10:10 oslabil na 1,3698 USD/EUR. "Trh, zdá se, sází na jestřábí postoj Evropské centrální banky, který by mohl vést k dřívějšímu zvyšování sazeb," doplnil Vlk. Zlepšení podnikatelského klimatu v Německu podle indexu Ifo podle něj podobná očekávání podporuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK