Aktivita v čínském průmyslu výrazně klesla, hrozí vyšší inflace

21.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 21. února (ČTK) - Aktivita v čínském průmyslu v únoru výrazně klesla, její hlavní ukazatel však zůstal nad klíčovou hranicí 50 bodů, jež je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Index nákupních manažerů, který aktivitu sleduje, za únor klesl na 51,5 bodu, zatímco v lednu po zpřesnění dat činil 54,5 bodu. Ukázal to předběžný průzkum banky HSBC.

Hlavní index tak spadl na sedmiměsíční minimum. Průzkum mezi manažery navíc ukazuje, že se zvyšuje tlak na růst cenové hladiny, což je nyní pro čínskou ekonomiku patrně největší problém.

Za poklesem aktivity jsou podle ekonomů částečně kroky centrální banky, která loni zahájila cyklus zpřísňování měnové politiky. Ten spočívá jak ve zvyšování základních úrokových sazeb, tak ve zvyšování povinných minimálních rezerv bank. Určitý vliv ale patrně měly také oslavy příchodu nového lunárního roku, kdy se v Číně více než týden nepracuje.

"Volno kolem čínského nového roku mohlo sehrát určitou roli, není to ale jediný důvod. Ukazuje se také, že se začínají projevovat dopady kvantitativního zpřísňování měnové politiky. Pokud má ale zůstat inflace pod kontrolou, je třeba udělat víc," řekl hlavní ekonom HSBC pro Čínu Čchü Chung-pin.

Pokud je index nákupních manažerů nad 50 body, znamená to, že průmysl roste. Pokud by klesl pod 50 bodů, aktivita průmyslu by klesala. Naposledy byl index pod 50 body loni v červenci, ale pouze přechodně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK