Pražská burza dopoledne rostla, nahoru ji táhly největší emise

21.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - Pražská burza v úvodu týdne pokračuje v růstu, hlavní index PX kolem 11:00 připsal 0,68 procenta na 1245,6 bodu. Burzu táhly nahoru emise s největší váhou v systému SPAD - akcie energetické společnosti ČEZ, rakouské Erste Bank, Komerční banky a mobilního operátora Telefóniky O2, vyplývá z výsledků burzy.

Dnešní obchodování probíhá podle Pavola Mokoše z Patria Direct v poměrně klidném režimu. "Objemy v celé Evropě ale tlumí uzavření amerického obchodování. Burzy v Kanadě a Americe dnes zůstanou beze změn díky prezidentskému dni," uvedl. Evropským akciím podle Mokoše pomáhají do zisku překvapivě vyšší hodnoty indexu nákupních manažerů v eurozóně a také indexu podnikatelského klimatu Ifo v Německu.

Cenné papíry ČEZ si dopoledne připsaly 1,14 procenta na 826,30 Kč. Po výsledcích a potvrzené dividendě na 40 korunách posiluje i Telefónica O2, a to o 0,53 procenta na 397,10 Kč.

Akcie Erste Bank se obchodovaly o 0,58 procenta výše na 939,60 Kč. Banka reaguje především na slábnoucí českou korunu vůči euru, která od rána ztratila 0,2 procenta, poznamenal Mokoš. Daří se také akciím Komerční banky, které částečně mažou negativní reakci po výsledcích z minulého týdne a rostou o 0,89 procenta na 4187 Kč.

V černých číslech se dopoledne obchodovaly i akcie developera Orco, které posílily o 1,82 procenta na 206,70 korun. Jedno procento si připsaly cenné papíry tabákové společnosti Philip Morris.

Naopak pět emisí dopoledne ztrácelo. Přes půl procenta odepsaly akcie KIT digital, necelé půl procento mediální CME a kolem čtvrt procenta developer ECM, sít autobazarů AAA Auto a společnost Unipetrol.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:00 uzavřeny transakce za více než 412 milionů korun. Z toho obchody s akciemi Komerční banky za více než 167 milionů a s akciemi ČEZ za téměř 155 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK