Německý výrobce chemikálií a léků Merck loni prudce zvýšil zisk

21.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Darmstadt 21. února (ČTK) - Německý výrobce chemikálií a léků Merck KGaA v loňském roce zvýšil čistý zisk téměř o tři čtvrtiny na 632 milionů eur (přes 15 miliard Kč) díky rekordním tržbám. Oznámila to dnes firma, která působí rovněž v České republice.

Tržby se díky převzetí americké společnosti Millipore zvýšily téměř o pětinu na 9,29 miliardy eur. Provozní zisk stoupl o 72 procent na 1,1 miliardy eur. Firma navíc předpověděla, že tržby i provozní zisk vykážou nárůst také v letošním a příštím roce.

Letos by měly tržby podle podnikové prognózy stoupnout o 13 až 18 procent a provozní zisk dokonce o 35 až 45 procent. Výsledky společnosti podporuje mimo jiné silná poptávka po tekutých krystalech používaných v plochých obrazovkách pro televizory či počítačové monitory. Firma je největším výrobcem těchto krystalů na světě, napsala agentura Reuters.

Společnost Merck vznikla před více než 300 lety. Patří tak mezi nejstarší farmaceutické podniky na světě. Její česká dceřiná firma Merck spol. s.r.o. byla založena v roce 1991.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK