Markit: Růst služeb a výroby v eurozóně v únoru zrychlil

21.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. února (ČTK) - Tempo růstu aktivity sektoru služeb i zpracovatelského sektoru v eurozóně v únoru zrychlilo. Rostoucí aktivita však tlačí vzhůru také ceny. Vyplývá to z průzkumů, jejichž výsledky dnes zveřejnila výzkumná skupina Markit.

Index nákupních manažerů (PMI) pro sektor služeb v únoru stoupl na 57,2 bodu z lednových 55,9 bodu. Dostal se tak nejvýše od srpna 2007 a již 18 měsíců za sebou se drží nad padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

PMI pro zpracovatelský sektor se tento měsíc vyšplhal na téměř 11leté maximum 59 bodů z předchozích 57,3 bodu. Složený index pro oba sektory stoupl na 58,4 bodu z lednových 57 bodů. Zaznamenal tak nejvyšší úroveň od července 2006.

"Je to jasná známka toho, že si ekonomika vede dobře," řekl k údajům analytik Silvio Peruzzo ze společnosti RBS. Nepříznivou zprávou pro politiky znepokojené inflací je však růst nákladů na suroviny a energii. Ten byl v únoru nejrychlejší v téměř 14leté historii těchto průzkumů, napsala agentura Reuters.

Statistický úřad Eurostat minulý týden uvedl, že hospodářství eurozóny v loňském čtvrtém čtvrtletí stouplo proti předchozím třem měsícům o 0,3 procenta. Růst tak mírně zaostal za očekáváním analytiků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK