Gazprom letos zaplatí více peněz za tranzit plynu přes Ukrajinu

21.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 21. února (ČTK) - Ruský plynárenský gigant Gazprom letos zaplatí Ukrajině za tranzit zemního plynu do Evropy 2,75 miliardy dolarů (49 miliard Kč). Loni to bylo 2,6 miliardy dolarů. Oznámila to dnes podle agentury Reuters firma. Předpověděla rovněž, že do roku 2015 zprovozní plánovaný plynovod South Stream, který bude Ukrajinu obcházet.

Neshody Moskvy a Kyjeva kolem plateb a cen zastavily na začátku roku 2009 cestu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy a zkomplikovaly zásobování hlavně balkánských zemí, ale třeba i Slovenska. Předtím se ze stejného důvodu zastavily dodávky také na počátku roku 2006.

Plynovod South Stream by měl vést pod Černým mořem z přístavu Novorossijsk na bulharské pobřeží, odkud by měl pokračovat do dalších evropských zemí. Rusko navíc již loni oficiálně zahájilo výstavbu plynovodu Nord Stream, který má přepravovat ruský plyn do západní Evropy pod hladinou Baltského moře. Oba plynovody tak mají obcházet Ukrajinu. Ta se proto nyní bojí o své příjmy z tranzitu plynu.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost je klíčovým exportérem plynu do Evropy, kde její dodávky pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK