Maďarsko nechalo úroky na šesti procentech

21.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 21. února (ČTK) - Měnový výbor maďarské centrální banky (NBH) dnes podle očekávání ponechal základní úrokovou sazbu na šesti procentech. Předtím tři měsíce banka úroky zvyšovala, vždy o čtvrt procentního bodu.

Z 27 analytiků dotazovaných agenturou Reuters jich 26 čekalo, že banka měnit úroky nebude. Pouze jeden předpokládal další zvýšení o čtvrt procentního bodu. Podle analytiků banka nemusí nyní zvyšovat sazby, protože inflace zpomalila.

Meziroční míra inflace v Maďarsku se v lednu snížila na čtyři procenta z prosincových 4,7 procenta. Analytici očekávali mírnější pokles jen na 4,3 procenta. Jádrová inflace, která nezahrnuje nestabilní ceny potravin a energií, pak zpomalila na 1,7 procenta z předchozích dvou procent.

Bankovní rada České národní banky ponechala na svém posledním zasedání na začátku února úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku loňského května na historickém minimu 0,75 procenta.

NBH byla první bankou z bývalých komunistických zemí střední a východní Evropy, které jsou nyní členy Evropské unie, která od začátku globální ekonomické krize v roce 2008 začala zvyšovat úroky. Polská centrální banka poprvé zvýšila sazby minulý měsíc a analytici čekají, že úroky v Polsku dále porostou. Podle analytiků by letos měla začít zvyšovat náklady na úvěry i česká centrální banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK