Produkce tuzemských mlékáren loni klesla o 1,8 procenta

21.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - Tuzemské mlékárny loni nakoupily a zpracovaly 2,25 miliardy litrů mléka, což bylo o 1,8 procenta méně než v roce 2009. Průměrná cena, za níž mlékaři surovinu od farmářů vykupovaly, vzrostla meziročně o pětinu na 7,42 koruny za litr, vyplývá z údajů, které ČTK poskytl Českomoravský svaz mlékárenský.

"Pokles dodávek byl způsoben především demotivací farmářů po výrazném snížení nákupní ceny," řekl ČTK předseda svazu Jiří Kopáček. Pokles výroby by byl podle něj ještě vyšší nebýt výrazného růstu výkupní ceny v závěru uplynulého roku, díky němuž se situace na domácím mléčném trhu stabilizovala. Zatímco na začátku roku byla průměrná farmářská cena mléka 6,90 koruny za litr, na konci roku se již přehoupla přes osm korun.

V loňském roce se snížilo také množství mléka, které vyvezli tuzemští producenti do zahraničí. Kleslo na 398 milionů litrů ze zhruba 450 milionů litrů o rok dřív. "Dodávky mléka z Čech do zahraničí dnes představují zhruba 15 procent české výroby, bylo to asi 18 procent," uvedl Kopáček.

Z jednotlivých kategorií mléčných výrobků se nejvýrazněji snižovala výroba másla, která poklesla bezmála o 23 procent na 22.203 tun. Jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu, naopak dovoz másla do Česka ve finančním vyjádření loni vzrostl o pětinu, nejvíce se vozí především z Německa, Belgie a Polska.

Produkce konzumního mléka 621 milionů litrů byla o 6,4 procenta nižší než v roce 2009. Zatímco výroba čerstvého a trvanlivého mléka se snižovala, produkce mléka určeného pro dodávky do škol v rámci programu "školní mléko" vzrostla více než o čtvrtinu na 2,4 milionu tun. Její podíl na celkové výrobě mléka je zanedbatelný.

Výroba jogurtů se loni meziročně snížila o 8,6 procenta na 139 milionů litrů. O více než pět procent méně vyrobily mlékárny také tuzemské tradiční pochoutky, pomazánkového másla, jehož produkce se snížila k hodnotě 10.000 tun. Výroba přírodních sýrů stagnovala na úrovni 81.000 tun, o desetinu na 15.000 tun klesla výroba tavených sýrů.

Výjimku mezi mléčnými výrobky představovaly tvarohy, kterých bylo loni v Česku vyrobeno necelých 30.000 tun, což znamenalo zhruba pětiprocentní nárůst výroby.

Údaje o loňské tuzemské spotřebě mléčných výrobků nejsou dosud k dispozici. Předloni spotřeba vzrostla přibližně o sedm kilogramů na 250 kilogramů na osobu, vyplývá z údajů Českomoravského svazu mlékárenského. Před 20 lety byla zhruba o deset kilogramů vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK