Pražská burza jako jedna z mála v Evropě posílila tažena ČEZ a KB

21.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - Pražská burza dnes na rozdíl od většiny evropských trhů posílila. Hlavní index PX vzrostl o 0,44 procenta na 1242,7 bodu tažen zejména akciemi ČEZ a Komerční banky. Nejvíce stoupl developerský titul Orco, vyplývá z výsledků burzy.

Akcie ČEZ podle Josefa Němého z Komerční banky těžily z růstu cen elektřiny na evropských burzách a připsaly si 1,22 procenta na 827 korun. Komerční banka posílila o 0,99 procenta na 4191 korun. Akcie developerské firmy Orco vzrostly o 1,92 procenta na 206,90 koruny.

Němý podotkl, že několik novinek ohledně Sazky se nijak významně neprojevilo na akciích konkurenční Fortuny. "S titulem dnes proběhlo v hlavním segmentu SPAD jen několik obchodů a všechny za stejnou cenu 104 Kč za akcii," dodal.

Podle Josefa Kohouta z Patria Direct byla aktivita na pražském trhu rekordně nízká i kvůli uzavřeným zámořským trhům. Objem obchodů mezi hlavními emisemi SPAD je podle Patria.cz 704 milionů Kč, průměrný objem obchodů za poslední rok je 1,231 miliardy Kč.

Podle Němého evropské burzy dnes většinou klesaly kvůli politické bouři v Libyi. Možným důvodem propadu na západoevropských trzích byla podle Kohouta také zpráva ze strany Evropské centrální banky, která má větší obavy z inflačních tlaků než se původně očekávalo, což podle něho vzbuzuje obavy z budoucího zvyšování úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK