Moody's:Rozpočtový návrh USA může mít slabě kladný vliv na rating

21.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. února (ČTK) - Rozpočtový návrh amerického prezidenta Baracka Obamy na příští fiskální rok by mohl mít v krátké době nepatrně pozitivní dopad na úvěrový rating Spojených států. Uvedla to dnes agentura Moody's Investors Service. Připomněla ale také, že je téměř nulová šance, že by Kongres schválil plán v předložené verzi.

Analytik Moody's Steven Hess dodává, že plán z dlouhodobé perspektivy neřeší klíčové strukturální otázky. Podle něj jsou diskutabilní i některé z předpovědí plánu. "Tyto nejistoty spolu s přetrvávající zvýšenou úrovní dluhu naznačují, že budou zapotřebí dodatečná opatření, aby se v dlouhodobém termínu zlepšily vládní finance a dluhy," uvedl analytik ve zprávě.

Moody's nedávno varovala před rostoucí pravděpodobností, že by rating Spojených států AAA mohl dostat negativní výhled. Agentura připomíná, že odhadovaný deficit 10,9 procenta hrubého domácího produktu na letošní rok představuje nejhlubší schodek od druhé světové války.

Způsobí to prodloužení daňových úlev, které zavedl předchozí prezident George Bush. Podle Moody's stále zůstává otevřenou otázkou, zda vláda zvýší daně pro lidi s vysokými příjmy, až po roce 2012 daňové úlevy vyprší.

V současné verzi rozpočtového návrhu se Moody's nezamlouvají i některé předpovědi, například volné výdaje mimo bezpečnostní otázky. Podle návrhu se tato kategorie výdajů sníží do roku 2021 o 11 procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK