Akcie v Evropě klesly kvůli pokračujícím libyjským protestům

21.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Tripolis 21. února (ČTK) - Akcie evropských firem dnes klesaly, protože pokračující libyjské protesty proti Muammaru Kaddáfímu vyvolávají obavy o zásobování Západu ropou. Z trhu se vytratila chuť investorů riskovat; situace nejvíce postihla akcie italských společností.

Přední evropský akciový index FTSEurofirst 300 dnes klesl o 1,3 procenta na 1171,41 bodu, v pátek celkově stagnoval. Od začátku roku si ukazatel přesto drží zisk 4,4 procenta. Zobchodované objemy dnes byly slabší; dosáhly 89 procent 30denního průměru.

Násilí mezi protestujícími a režimem dlouholetého libyjského vůdce Kaddáfího se vystupňovalo a zahynuly další desítky lidí. Celkem si pětidenní násilnosti v Libyi vyžádaly nejméně 233 mrtvých, podle některých odhadů až 400.

Demonstrace se poprvé rozšířily také do hlavního města Tripolisu a několik měst na východě země se dostalo pod kontrolu opozičních sil. Spekuluje se o tom, že Kaddáfí opustil zemi, nebo přinejmenším její hlavní město.

Akcie šly kvůli libyjskému vývoji dolů napříč Evropou. Zobchodované objemy ale byly nízké, protože se kvůli svátku dnes neobchoduje na akciových trzích ve Spojených státech.

K nepříznivé náladě na evropských trzích se přidalo nové varování před inflací od několika lidí z vedení Evropské centrální banky. Aktivita v soukromém sektoru eurozóny a údaje o náladě v Německu naznačují, že ekonomika regionu výrazně oživuje, ale i s cenovými tlaky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK