Akcie v Tokiu prudce klesly, dolar kvůli geopolitice zpevňuje

22.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. února (ČTK) - Ceny japonských akcií dnes výrazně oslabily a k jejich poklesu částečně přispěla drahá ropa. Její cena se v pondělí skokově zvýšila a barel typu Brent se dostal až na 108 dolarů. Tak vysoko nebyl od léta 2008. Na devizových trzích se zvyšuje zájem o dolar, jemuž k růstu pomáhá trvající napětí na Blízkém východě.

Hlavní index Nikkei 225 si dnes odepsal 192,83 bodu a den uzavřel slabší o 1,78 procenta na hodnotě 10.664,70 bodu. Během dne ale spadl až pod 10.640 bodu, což byla jeho nejnižší hodnota za poslední dva týdny. Podobně širší index Topix klesl o 1,8 procenta na 956,70 bodu.

Akcie klesají především kvůli geopolitickému napětí. Po nepokojích v Tunisku a v Egyptě pokračují násilnosti v dalších arabských zemích, včetně těch, které patří k důležitým vývozcům ropy. Největší obavy nyní způsobuje vývoj v Libyi, kde si protivládní demonstrace vyžádaly řadu obětí.

V pondělí index Nikkei vystoupil nejvýše za téměř deset měsíců a v růstu pokračoval nepřetržitě šest dnů. Nepokoje mohou podle analytiků krátkodobě zhoršit vyhlídky celého japonského trhu, kvůli drahé ropě lze čekat rovněž pokles spotřebitelské důvěry.

"Pokud se budou ceny ropy dál zvyšovat, může to zhoršit spotřebitelskou náladu," potvrdil hlavní analytik finančního ústavu Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Čisato Haganuma. V konečném důsledku se podle něj růst cen ropy může projevit zdražením spotřebního boží.

Na devizových trzích se zvyšuje kurz dolaru, jemuž vývoj na Blízkém východě naopak pomáhá. V dobách geopolitické nejistoty investoři často "parkují" kapitál v bezpečí amerického dolaru, v dobách finanční nejistoty pak nakupují i zlato. Po zemětřesení na Novém Zélandě citelně oslabil kurz tamního dolaru.

Dolů se vydaly kurzy více asijských měn ze skupiny zemí označovaných jako emerging markets. Analytik Robert Ryan z finančního ústavu BNP Paribas v Singapuru řekl, že propad je patrně výsledkem bleskové reakce investorů, kteří chtějí omezit riziko. Pokud se růst cen ropy nezastaví, dopady podle něj pocítí i měny některých vyspělých zemí.

"Představa vyšších cen ropy, především pak v Evropě, pozitivní nebude," řekl Ryan. "Trpět bude Velká Británie i eurozóna. Tyto země už teď mají problémy kvůli inflaci a příliš slabému růstu," dodal.

Dolarový index, který sleduje pohyb amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vzrostl o půl procenta na 78,089 bodu. Euro proti japonskému jenu oslabilo o 0,4 procenta na 113,25 JPY, vůči dolaru kleslo o 0,7 procenta na 1,3588 USD. Britská libra k dolaru si odepsala kolem 0,4 procenta na 1,6168 USD.

Jeden z nejvýraznějších propadů ale dnes potkal kivi, jak obchodníci říkají novozélandskému dolaru. Jeho kurz vůči dolaru americkému spadl hned o 1,8 procenta a dostal se na 0,7498 USD. Kvůli silnému zemětřesení, které dnes zasáhlo Nový Zéland a které si vyžádalo oběti na lidských životech, totiž citelně rostou šance na snížení úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK